La Buruxelles au fost date publicităţii previziunile economice de iarnă ale CE. Acestea indică faptul că perspectivele creșterii globale nu au cunoscut modificări majore față de previziunile de toamnă, dar şi că riscul ca anul acesta creșterea economică să se dovedească a fi mai slabă decât se preconizase, în principal din cauza unor factori externi.

Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: Dacă privim lucrurile obiectiv, economia europeană beneficiază, în continuare, de o serie de factori pozitivi,cum ar fi scăderea preţului petrolului, cursul de schimb al Euro relativ scăzut, lucru bun pentru exporturile noastre industriale, relaxarea cantitativă a Bancii Centrale Europene. Toti acesti factori au stimulat exporturile şi consumul privat, condiţii prielnice care, probabil, vor fi din ce in ce mai puternice şi vor dura ceva mai mult timp decât anticipasem anterior.

Se așteaptă ca, până în 2017, economiile tuturor statelor membre să se extindă. Cu toate acestea, vor continua să existe diferențe considerabile între ratele de creștere a PIB-ului, atât din cauza caracteristicilor structurale, cât și a diverselor poziții ciclice. Pe de altă parte, riscurile la adresa economiei devin din ce în ce mai pronunțate, noi provocări făcându-și apariția: încetinirea creșterii economice a Chinei și a altor economii de piață emergente, scăderea în intensitate a comerțului mondial, precum și incertitudinea geopolitică și politică.

Factorul central negaticv este încetinirea economiilor emergente, de altfel, trebuie sp fim lucizi, riscurile din economia mondială au crescut în mod semnificativ şi acesta este punctual esenţial al previziunilor de iarnă. Consumul privat ar trebui să rămână principalul motor al creşterii, mulţumită imbunătăţirii pieţei de muncă, creşterii venitului mediu disponibil pentru gospodării şi inflaţiei care rămâne foarte scăzută. Consumul public a fost mai ridicat decât cel prevăzut anul trecut, lucru care ar trebui să contribuie la susţinerea creşterii. Mai rămâne un punct slab care se menţine şi anume investiţiile nu stimulează încă foarte bine creşterea economică, dar condiţiile sunt acum favorabile pentru stimularea investiţiilor şi a economiei.

Aceste previziuni țin seama de toate datele și factorii relevanți disponibili, inclusiv de ipotezele privind politicile guvernamentale, de până la 22 ianuarie 2016, inclusiv.
Comisia își va actualiza previziunile economice în mai 2016.