MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.9

Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.romaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

Pentru perioada 1 – 7 Februarie 2016, am ales, dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate, pe una dintre cele mai apreciate soliste din România – NICOLETA MATEI – Nico şi pe unul dintre membrii fondatori ai Grupului MODERN TALKING DIETER BOHLEN.

Foto Nico Premiile radio Romania Actualitati
Foto Nico Premiile Radio Romania Actualitati

 Nicoleta Matei (n. 1 Februarie  1970 în PloieștiRomânia), cunoscută simplu ca Nico, este o cântăreață română de muzică pop și vedetă de televiziune.

În anul 1990 a absolvit „Şcoala Populară De Artă” la clasa profesorului Corneliu Irimia, iar începând cu anul 1996 participă la diverse concursuri naţionale, obţinând numeroase premii. Din anul 1996 este angajată a Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti, fiind rapid apreciată prin Premiul pentru „Cea mai bună solistă vocală a Festivalului Naţional al Teatrelor de Estradă de la Constanţa”, distincţie pe care o obţine 4 ani consecutiv (1996, 1997, 1998, 1999). Prima apariţie în televiziune a avut loc în anul 1998, alături de Horia Brenciu, în cadrul emisiunii “Sarabanda”, unde interpretează diferite piese din repertoriul românesc şi internaţional, emisiunea obţinând audienţe record cu fiecare editie şi datorită aportului său artistic.

„Şi dacă viaţa mea…” Muz. Viorel Gavrilă, text Roxana Popescu, de pe UCMR – Muz. Uşoară Românească (C&P 2006) – Cântaţi cu noi! interpretată de NICO. Lansat: 2006.

În anul 1999 participă la Festivalul “Mamaia”- secţiunea Creaţie cu piesa „Şi Dacă Viaţa Mea”, compusă de Viorel Gavrilă şi obţine Locul II.

Debutul pe piaţa muzicală are loc în anul 2001, când baieţii de la B.U.G. Mafia lansează piesa „Cine E Cu Noi”, refrenul acesteia fiind interpretat cu success de Nico. Până la apariţia primului material discografic nu mai este decât un pas. Astfel, în anul 2003 este lansat albumul Hip-Hop/R&B „Gând Pentru Ei”.

„Gând Pentru Ei feat. Cabron/Thought for Them” – muz. Laurenţiu Matei, text Anamaria Mirică – de pe albumul Gând Pentru Ei/Thought for Them de Nico.  C&P 2003 Intercont Music.

Pentru acest album, Nico a colaborat cu Laurenţiu Matei, Don Baxter, Puya şi Cabron, reuţind să se impună cu succes pe piaţa muzicală românească. „Gând Pentru Ei” s-a vândut în peste 30.000 de exemplare, rămânând până astăzi cel mai bine vândut album semnat Nico. Singurul extras pe single, „Nu Pot Să Mai Suport” rămâne piesa de referinţă din cariera artistei. Urmează numeroase colaborări cu artişti Hip-Hop, printre care Puya şi Trupa “Codu’ Penal”. În toamna anului 2003, Nico reprezintă România în finala Concursului Internaţional „Cerbul De Aur” cu piesele „Heaven Knows” şi „Rămâi Cu Bine”, obţinând locul II. 2004 este anul în care Nico participă la festivaluri internaţionale reuşind să obţină de fiecare dată premii importante. Marele premiu precum şi alte patru distincţii sunt oferite de către organizatorii Festivalului „Discovery Fest” din Varna, Bulgaria. Marele Premiu şi Trofeul „Vocea Asiei” sunt câştigate în Kazahstan, la Alma Ata, iar la Festivalul „Mamaia” obţine locul II la secţiunea Creaţie cu piesa „Spune Da, Spune Nu”, semnată Andrei Tudor. Nico participă alături de Mihai Trăistariu în Finala Eurovision România 2005 cu balada „All The Time” compusă de Andrei Tudor şi ocupă locul III. După succesul înregistrat cu primul album, Nico începe înregistrările pentru un nou material discografic. Albumul „Aşa Cum Vrei” este lansat în anul 2005 şi conţine piese semnate de Laurenţiu Duţă, Alin Radu, Laurenţiu Matei, Silviu Păduraru şi Bogdan Taşcău. Pe lângă piesele R&B, Nico înregistrează câteva piese pop. „Aşa Cum Vrei” este singurul single lansat de pe acest album şi s-a bucurat de un real succes, fiind difuzat de majoritatea posturilor de radio. Nico este la un pas de a reprezenta România la Concursul Eurovision 2006. Se prezintă în Finala Eurovision România alături de Akcent şi interpretează piesa „Jokero”, ocupând locul II. În 2007 este lansat albumul „Cast Away”. Acesta conţine piese pop, dance şi R&B semnate de Laurenţiu Matei, Costi Ioniţă, Puya, Bogdan Dima, Călin Moraru, Radu Alin, Bogdan Popoiag şi Eduard Alexandru. Singurul single lansat de pe acest album este piesa „Cast Away”, astfel Nico reuşind să abordeze inclusiv piese de club. O altă piesa ce s-a bucurat de un real succes este „Dulce Amăruie”, ocupând una din primele poziţii în Selecţia Naţională Eurovision 2007. După ani de perseverenţă, Nico împreună cu Vlad Miriţă reprezintă România în Finala Eurovision 2008 de la Belgrad, Serbia. Piesa „Pe O Margine De Lume” obţine Premiul pentru „Cel Mai Bun Cântec” din concurs, distincţie oferită de membrii juriului de specialitate prezenţi la Belgrad. „Pe O Margine De Lume” primeşte Premiul pentru „Cel Mai Bun Cântec Pop al Anului” la Gala decernării Premiilor Radio România Actualităţi 2009.

„LOVE MAIL” – muz. Laurenţiu Matei, text Loredana Mândrescu, de pe LOVE MAIL interpretat de NICO. C&P 2010 CAT MUSIC.

Următorul single semnat Nico este lansat în primăvara anului 2009, piesa „Love Mail” este compusă de Laurenţiu Matei pe versurile Loredanei Mândrescu (Moni-K). „Love Mail” este difuzată pe posturile de radio şi ocupă poziţii în Top 10 şi în clasamentele acestora. Piesa dă şi titlul celui mai recent material discografic din cariera solistei. Albumul „Love Mail” este lansat în primăvara anului 2010 şi conţine piese semnate de Laurenţiu Matei, Cabron şi Laurenţiu Duţă. Cel de-al doilea single extras de pe albumul „Love Mail” este „Poate Undeva”. Piesa este semnată de Laurenţiu Matei pe versurile Loredanei Mândrescu (Moni-K) şi se bucură de un real succes, devenind una dintre cele mai populare piese din cariera artistei.

Nico reprezintă România la „The International Competition Of Istanbul Songs” în luna mai 2010. Festivalul are loc în Istanbul, Turcia. Nico interpretează în limba turcă piesa „Ah, Istanbul” şi câştigă Trofeul Festivalului. La Premiile Radio România Actualităţi 2011, Nico primeşte 3 nominalizări: „Cel Mai Bun Album Al Anului” pentru „Love Mail”, „Cea Mai Bună Piesa Pop A Anului” pentru „Poate Undeva” şi „Cea Mai Buna Interpreta A Anului”, reuşind să câştige ultima categorie la care a fost nominalizată. În anul 2011 Nico lansează piesa „Mai Dă-mi O Şansă” compusă de Laurenţiu Matei pe versurile Loredanei Mândrescu (Moni-K). Aceasta este rapid apreciată atât de public cât şi de criticii de specialitate. „Mai Dă-mi O Şansă” este votată „Piesa Anului 2011” la Top Românesc Radio România Actualităţi. Nico este invitată pe albumul „Beautiful Jazz Duets” lansat de Direcţia 5. Împreună înregistrează piesa „Îmi Amintesc”. La Gala de decernare a Premiilor Radio România Actualităţi 2012, Nico obţine două nominalizări: „Cea Mai Bună Piesă Pop A Anului” pentru „Mai Dă-mi O Şansă” şi „Cea Mai Bună Interpretă A Anului”, câştigând ambele premii. “Cea mai bună interpretă” la Premiile Muzicale Radio România Actualități 2012 a fost desemnată Nicoleta Matei (Nico). Nico a mai luat Trofeul şi la categoria “Cel mai bun cântec pop” pentru melodia „Mai dă-mi o şansă”. Nico lansează în primăvara anului 2012 un nou proiect muzical. Colaborează cu Vanotek şi Kristina (Ex Impact) pentru piesa „Sweetie”. Este un gen muzical diferit faţă de cel abordat până acum, însă cu acesta speră să atragă şi un alt gen de public. (http://www.nicomusic.ro/biografie.html )

Cea mai recentă piesă (2016) interpretată de Nico şi preluată imediat de posturile româneşti de radio este:

„În locul tău (Radio edit)”, Muzica: Adi Cristescu, Text: Chris Mayer, Adi Cristescu (C&P 2016 – Cat Music) interpretat de Nico.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=4JytwcCLdsc (Love Mail)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=4JytwcCLdsc&list=PLF8462E311658D4E1&index=4

 

http://andreipartos.ro/wp-content/uploads/2014/02/DIETER-BOHLEN.jpg
http://andreipartos.ro/wp-content/uploads/2014/02/DIETER-BOHLEN.jpg

Modern Talking a fost un duo pop german format din Dieter Günter Bohlen si Thomas Anders (pe numele său real Bernd Weidung), ce a activat între anii 1984-1987 şi 1998-2003. În cei 10 ani de activitate, au lansat 12 albume de studio şi mai multe compilaţii. În anii ’80, muzica lor a avut succes nu numai în Germania, dar în special în ţările comuniste din Europa de Est şi Japonia. Muzica lor a fost deseori clasificată ca europop. Este cel mai mare succes de grup din Germania, și au avut un număr de single-uri ce au ajuns în top cinci în multe țări. Unele dintre cele mai populare single-uri sunt: „You’re My Heart, You’re My Soul”, „You Can Win If You Want”, „Cheri, Cheri Lady”, „Brother Louie”, „Atlantis Is Calling (S.O.S. for Love)” și „Geronimo’s Cadillac”.

You’re My Heart, You’re My Soul – Modern Talking, de pe albumul Compilation 1996. C&P 1996 AIR Ltd. under Exclusive Licence to ITS Publishing International, Inc.

Dieter Bohlen şi-a început cariera muzicală în 1978, pe când era membru într-o trupă numită “Monza”. În 1980 a început să lucreze ca producător pentru casa de discuri Hansa şi şi-a încercat o vreme şansa ca solist sub pseudonimul Steve Benson. În 1981 devine membru al formaţiei germane “Sunday” cu care are un hit Hale, Hey Louise în acelaşi an. Bernd Weidung a început să cânte de la vârsta de 7 ani, dar a debutat în 1980, la 17 ani, cu single-ul Judy. Au urmat apoi alte câteva single-uri în limba germană produse de Daniel David şi Bernd Dietrich pentru ca în 1983, după ce se întâlneşte cu Bohlen, acesta să îi devină producător. Bohlen va compune pentru Weidung doua cover-uri în limba germană după melodiile italo-disco F. R. Davis – Pick up the phone şi Real Life – Send me an angel. Italo-disco va influenţa în mare măsură stilul muzical şi prezenţa scenică pe care le vor adopta mai târziu. În 1984 se decid să formeze duo-ul Modern Talking care s-a numit iniţial Moderne Gespräche. Cu această ocazie Bernd Weidung işi alege pseudonimul Thomas Anders. De altfel, obiceiul ca muzicienii germani să îşi aleagă nume de scenă în limba engleză data de cel puţin 20 de ani.

You can Win If You Want, Modern Talking de pe albumul Compilation 1996. C&P 1996 AIR Ltd. under Exclusive Licence to ITS Publishing International, Inc.

Primul lor album, intitulat simplu The 1st Album, a apărut în 1984. A fost premiat cu Discul de Platină în Germania şi a ajuns pe primele locuri în topurile din Norvegia, Suedia, Austria, Elveţia şi Olanda. De pe acest album au fost extrase pieseleYou’re my heart, you’re my soul, care a fost prima piesă a unui artist german ce a intrat în topul din Japonia, şi You can win if you want. Regula de a extrage doar două single-uri de pe fiecare album, o vor pastra ulterior şi pentru albumele ce vor fi lansate după reunirea din 1998. Încă de la început vocalistul Modern Talking a fost Anders, singura excepţie de pe primul album fiind melodia There’s too much blue in missing you.

There’s Too Much Blue In Missing You – Modern Talking de pe albumul Compilation 1996. C&P AIR Ltd. under Exclusive Licence to ITS Publishing International, Inc.

Vocile celor doi vor deveni semnătura specifică a duo-ului, Thomas cu o voce feminină, în timp ce Bohlen interpreta refrenul melodiilor în tehnica vocală “falsetto”. O altă semnătură era şi înfăţişarea efeminată a lui Thomas Anders, scoasă în evidenţă de părul lung şi accesoriile vestimentare. Al doilea album, Let’s talk about love este lansat în 1985 şi are un succes comercial aproape la fel de mare ca şi primul album, în special datorită hitului Cheri, cheri lady. În această perioadă apar şi primele neînţelegeri dintre Bohlen şi Anders. Bohlen considera că Anders nu se dedica destul proiectului şi că el este nevoit să ducă tot greul. De altfel, toate cele şase albume lansate în perioada 1984-1987 erau compuse de Dieter Bohlen, care era în acelaşi timp şi textier şi orchestrator şi producător. Al treilea album, Ready for romance (1986) este cel mai bun album din această primă perioadă, de pe el fiind extraseBrother Louie, cel mai cunoscut hit al Modern Talking, şi Atlantis is calling (S.O.S. for love). Bohlen şi Anders sunt vazuţi din ce în ce mai rar împreună în show-uri tv şi ceremonii, iar Anders este nevoit să facă turneul de promovare singur din cauza faptului că Bohlen suferă un accident în timpul unei partide de tenis. În acelaşi an apare şi In the middle of nowhere, al patrulea album, de pe care este extras Geronimo’s Cadillac. În mod ironic, doi ani mai târziu Bohlen va compune pentru C. C. Catch melodia Backset of your Cadillac, care pare să continue povestea dintr-o altă perspectivă.

In 100 Years – Modern Talking de pe albumul Compilation 1996. C&P AIR Ltd. under Exclusive Licence to ITS Publishing International, Inc.

Albumele Romantic warriors şi In the garden of Venus (1987) au fost lansate conform contractului pe care cei doi îl aveau cu casa de discuri până în 1987, deşi ne-oficial trupa se despărţise. De pe Romantic warriors a fost extras Jet airliner şi de pe In the garden of VenusIn 100 years. Cele două albume nu au mai obţinut Discul de Platină în Germania şi au avut clasări mediocre în topurile europene. După despărţirea oficială din 1987, Bohlen îşi va pune în aplicare proiectul muzical Blue System cu care va avea câteva succese notabile, printre care Sorry, little SarahMy bed is too big sau Magic symphony. Blue System va activa în perioada 1987-1997, timp în care Bohlen va produce 13 albume de studio. În paralel, Bohlen va compune şi produce pentru alţi artişti precum Smokie, Chris Norman (Midnight Lady), C.C. Catch, Nino de Angelo, Engelbert Humperdink, Ricky King sau Bonnie Tyler. Cel de-al şaptelea album, Back for good, a apărut în martie 1998, dar cele mai multe dintre piese erau remixuri moderne ale vechilor hituri. Totuşi, acest album este cel mai de succes album al Modern Talking din toate timpurile, fiind premiat cu mai multe Discuri de Aur şi de Platină în Europa. Odată cu acest album, sound-ul vechi al Modern Talking a intrat în pas cu muzica eurodance a anilor ’90, el devenind o constantă şi pe următoarele cinci albume, pe care a fost invitat în câteva rânduri şi rapper-ul american Eric Singleton. Alone, albumul apărut în 1999, este ultimul album ce a cunoscut succesul comercial internaţional, celelalte: Year of the dragon (2000), America (2001), Victory(2002) şi Universe (2003) continuând să aibă succes moderat doar în Germania. Pe aceste ultime cinci albume vor fi incluse şi compoziţii semnate de Thomas Anders ca autor sau co-autor.

În 2003, Modern Talking se destramă din nou din cauza dezvăluirilor din cartea autobiografică a lui Bohlen, care îl portretizau negativ pe Anders. După această despărţire, Anders şi-a continuat cariera solo, în timp ce Bohlen s-a implicat tot mai mult în găsirea noilor talente muzicale ca membru în juriul emisiunii Deutschland sucht den Superstar, varianta germană a show-ului britanic Pop Idol. Cu toate acestea, la despărţirea lor, Modern Talking atingea cifra de peste 120 de milioane de discuri vândute, un record ce le va aduce titlul de Cel mai bine vândut artist german din toate timpurile. Chiar şi fără acest titlu, Modern Talking rămâne cea mai cunoscută formaţie pop europeană de la mijlocul anilor ’80, în special datorită talentului excepţional al lui Dieter Bohlen, care este în acest moment cel mai de succes compozitor şi producător german cu peste 500 de Discuri de Aur şi peste 50 de Discuri de Platină câştigate în toată cariera sa muzicală.

Sursa: ( http://www.muzichii.ro/muzichii/profil-muzical/modern-talking-2008.post – selecţiuni şi www.wikipedia.org)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=o3gpPCBwo2Y

La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 1 – 7 februarie:

01-02-1937    S-a născut Ray Sawyer, vocalistul grupului Dr. Hook.

01-02-1937    S-a născut Don Everly, chitară şi voce în The Everly Brothers. (1958 UK & US No.1 single ‘All I Have To Do Is Dream’ plus over 25 other UK hit singles).

01-02-1938    S-a născut Jimmy Carl Black, toboşarul lui Frank Zappa.

01-02-1939    S-a născut Joe Sample, instrumente cu clape în grupul The Crusaders.

01-02-1948    S-a născut interpretul american Rick James, decedat la 6 august 2004 la Los Angeles din cauze necunoscute. Marile sale prezenţe de top au fost Big Time’ Uk No. 41 în 1980, albumul ‘Street Songs’, US No.3 în 1981 şi single-ul Super Freak part 1. US No.16 în 1981

01-02-1954    S-a născut Mike Campbell, chitaristul grupului Tom Petty & The Heartbreakers.

01-02-1957    S-a născut interpretul de reggae Dennis Bown. A murit la 1 iulie 1999.

01-02-1968    S-a născut Lisa Marie Presley . Căsătorită cu Michael Jackson în 1994, a divorţat la 10 decembrie 1995. (UK No.16 single ‘Lights Out’ )

01-02-1989    Moare bolnav de cancer Paul Robi din grupul The Platters.

01-02-2001    Moare din cauza unei insuficienţe respiratorii, la numai 47 de ani, compozitorul John Jarrad, autorul multor hituri pentru John Anderson, BlackHawk, Alabama, etc.

02-02-1934    S-a născut Skip Battin membru al grupului The Byrds ( 1965 No.1 în Anglia şi SUA cu Mr. Tambourine Man ). A mai făcut parte din formaţiile New Riders Of The Purple Sage şi The Flying Burrito Brothers. Battin a murit la 6 iulie 2003.

02-02-1942    Se naşte Graham Nash chitarist şi vocalist în grupul Hollies, pe care l-a părăsit în 1968 şi mai apoi din Crosby, Stills, Nash & Young.

02-02-1946    S-a născut Howard Bellamy, din grupul Bellamy Brothers (1976 US No.1 ‘Let Your Love Flow’, 1979 UK No.3 ‘If I Said You Had A Beautiful Body Would You Hold It Against Me’).

02-02-1948    S-a născut chitaristul grupului Earth, Wind & Fire, Alan McKay. (1975 US No.1 single ‘Shining Star’, 1981 UK No.3 single ‘Let’s Groove’).

02-02-1949    S-a născut basistul grupului Steve Miller Band, Ross Valory, (1974 US No.1 & 1990 UK No.1 single ‘The Joker’).

02-02-1963    S-a născut interpreta americană Eva Cassidy. A murit de cancer de piele la 1 noiembrie 1999. Postum, UK No.1 albums: 2001’s ‘Songbird’; 2002 ‘Imagine’ şi 2003 ‘American Tune’. În 2001 UK No.42 single ‘Over The Rainbow’.

02-02-1969    S-a născut John Spence, membru fondator al grupului No Doubt. S-a sinucis la 21 decembrie 1987

02-02-1971    S-a născut bateristul grupului Counting Crows, Ben Mize. (1994 UK No.28 single ‘Mr Jones’, 1996 US No.1 album, ‘Recovering The Satellites’).

02-02-1977    S-a născut în Barranquilla, Columbia, Shakira (Isabel Mebarak Ripoll)

02-02-1979    Încetează din viaţă, în urma unei supradoze de heroină , într-un hotel din New York, Sid Vicious basistul grupului Sex Pistols

02-02-1979    S-a născut la Timişoara, Cezar Hălmăgean din grupul Genius.

03-02-1935    S-a născut Johnny Guitar Watson, interpret şi chitarist britanic. A murit la 17 mai 1996.

03-02-1943    S-a născut basistul grupului Hollies, Eric Haydock. (1972 US No.2 single ‘Long Cool Woman In A Black Dress’, 1988 UK No.1 single ‘He Ain’t Heavy, He’s My Brother’, first released in 1969. )

03-02-1943 S-a născut Dennis Edwards din grupul Temptations. (1971 US No.1 & UK No.8 single ‘Just My Imagination’ and re- issued ‘My Girl’ UK No.2 in 1992).

03-02-1947    S-a născut chitaristul grupului The Kinks, Dave Davies. (1964 UK No.1 & US No.7 ‘You Really Got Me’, 1967 UK No.2 single ‘Waterloo Sunset‘ plus 19 other UK Top 40 singles).

03-02-1959    În accident de avion işi pierd viaţa Ritchie Valens (18 ani), Buddy Holly (22 ani) şi The Big Bopper (Jiles Perry Richardson, 28 de ani) la Clear Lake, Iowa.

03-02-1959   S-a născut Lol Tholhurst, instrumente cu clape în grupul The Cure. (1989 US No.2 single ‘Love Song’, 1992 UK No.6 single ‘Friday I’m In Love‘, plus over 20 other UK Top 40 singles).

03-02-1970    S-a născut Richie Kotzen, Mr. Big, (1992 US No.1 & UK No.3 single ‘To Be With You’). A lucrat de asemenea cu Poison.

03-02-1971     Se naşte la Manilla, în Filipine, Curtis, pe numele întreg Kirt Burger, membru al grupului DJ Bobo .

04-02-1941    S-a născut bateristul grupului The Animals, John Steel.

04-02-1944    S-a născut Florence Larue, membru al grupului The 5th Dimenison.

04-02-1947    S-au născut Margie şi Mary Ann Ganser, vocals în The Shangri-Las, (1964 US No.1 & UK No.11 ‘Leader Of The Pack’.) Margie a murit de cancer la 28 iulie 1996.

04-02-1948    Se naşte la Detroit, Michigan, Alice Cooper. Pe numele său adevărat Vincent Damont Furnier, este părintele unui nou curent, HORROR ROCK.

04-02-1975   Se naşte la Sidney, Australia, Natalie Imbruglia. În 1999 a fost nominalizată la premiile Grammy, cea mai bună artistă nouă a anului.

04-02-1975   Se naşte la Bucureşti intepreta Carmen Trandafir.

04-02-1983    În vârstă de 32 de ani, moare în urma unei boli de inimă Karen Carpenter.

04-02-1987   Pianistul Liberace moare bolnav de SIDA, la vârsta de 67 de ani.

04-02-1999    Moare, bolnav de cancer, interpretul american de soul Gwen Guthrie.

05-02-1935    S-a născut chitaristul şi vocalistul Alex Harvey.

05-02-1943    S-a născut trompetisul grupului Blood Sweet & Tears, Chuck Winfield.

05-02-1948    S-a născut David Denny, chitarist în grupul Steve Miller Band

05-02-1968    S-a născut vocalistul grupului Spin Doctors, Chris Barron.

05-02-1969   Se naşte la Roxbury, Bobby Brown. După ce a cântat cu grupul R & B New Edition a ales cariera solistică. În 1992 s-a căsătorit cu Whitney Houston la 18 iulie 1992. (1983 UK No.1 & US No.46 single ‘Candy Girl’) solo, (1988 UK No.6 & 1989 US No.1 single ‘My Prerogative’).

05-02-1976    Rudy Pompilli, saxofonist in grupul Bill Haley & His Comets încetează din viaţă, în vârstă de 52 de ani, bolnav de cancer.

05-02-2000    A murit în vârstă de 58 de ani , bolnav de cancer, Doris Coley, vocalistul grupului Shirelles. (1961 US No.1 & UK No.4 single ‘Will You Love Me Tomorrow’).

06-02-1945    S-a născut la Rhoden Hall, Saint Ann Parish, Jamaica, Bob Marley, pe numele întreg Robert Nesta Marley

06-02-0000    Se nte compozitorul român de muzică uşoară, Dan Iagnov.

06-02-1950    Se naşte la Los Ageles, Natalie Cole. Cel de-al II-lea copil, din cei 5 ai lui Nat King Cole. 28 februarie 1976, la a 18-a ediţie a premiilor anuale Grammy, Natalie câştigă două premii,cea mai bună debutantă a anului şi cea mai bună interpretă de R&B, pentru ” This Will Be „. 19 februarie 1977, la a 19-a ediţie a Premiilor anuale Grammy, Natalie primeşte titlul de cea mai bună solistă de R&B a anului, pentru „Sophisticated Lady „. 14 ianuarie 1989, la cea de-a 21-a ediţie a premiilor anuale NAACP, Cole este desemnată ca cea mai bună solistă.

1991 – UNFORGETTABLE.( Melodii de neuitat ). Cuprinde cele mai frumoase melodii din repertoriul tatălui său şi graţie tehnicii electronice ea cântă în duet cu tatăl său. Album pentru care a primit nu mai puţin de 7 premii Grammy.

06-02-1962     S-ascut în Lafayette, Indiana, Axl Rose, pe numele real William Bruce Rose.

06-02-1966     Se naşte la Warrington, Cheshire, Rick Astley. (1987 UK & US No.1 single ‘Never Gonna Give You Up’, cel mai bine vândut în 1987 ; alte 7 piese în UK Top 10 hits, 1987 UK No.1 album ‘Whenever You Need Somebody’ 34 de săptămâni în clasament.

06-02-1968    Se naşte la Bucureşti, interpretul de muzică uşoară, Cătălin Crişan.

06-02-1979    S-a născut la Chişinău, Dan Bălan (O-Zone)

06-02-1998    Moare în somn, în vârstă de 55 de ani, Tammy Wynette, al cărei mare hit a fost Stand By Your Man. Începând din 1968, cu Take Me To Your World, interpreta a avut 18 melodii number one în Billboard Country Singles Chart.

06-02-1998    Moare în accident auto, solistul Falco.

06-02-1998    Moare în urma unei lungi suferinţe provocată de cancer, în vârstă de 51 de ani, componentul grupului Beach Boys, Carl Wilson.

07-02-1949    Se naşte la Peckam, Londra, Alan Lancaster, basist al formaţiei Status Quo până în noiembrie 1984, revenind în formaţie în 1985 numai pentru turneul Band Aid.                

07-02-1954   Se naşte Dieter Bohlen din Grupul MODERN TALKING.

07-02-1959    S-a născut saxofonistul grupului UB 40, Brian Travers.

07-02-1962    Se naşte în Lafayette, Indiana Axl Rose, pe numele real William Bailey.

07-02-1962    Se naşte Bryan David, David Rashbaum pe numele real, instrumente cu clape în formaţia lui Bon Jovi.

07-02-1962    S-a născut în Tulsa, Oklahoma, interpretul de country Garth Brooks.

07-02-1982    S-a născut cântăreaţa Delia Matache, fostă componentă a grupului N&D.

07-02-1999    Moare în vârstă de 81 de ani compozitorul Robert Williams. Piesa lui, Route 66 a fost preluată, printre alţii, de Rollings Stones şi Chuck Berry

 *****

Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele „Cântaţi cu noi!” – 2006 UCMR ADA (Nico), „NICO – GÂND PENTRU EI” – 2003 INTERCONT MUSIC, „NICO – LOVE MAIL” – 2010 CAT MUSIC, „Modern Talking – Compilation 1996” – AIR Ltd. under Exclusive Licence to ITS Publishing International, Inc.)