MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.8

Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.romaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

Pentru săptămâna de final a lunii ianuarie, 25 – 31.01.2016, am ales, dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate, un solist şi compozitor al muzicii uşoare româneşti – OVIDIU KOMORNYIK  şi pe unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi şi compozitori de muzică pop-rock din lume – cântăreţul, compozitorul, toboşarul şi actorul britanic PHIL COLLINS.

Ovidiu Komornyik (http://www.ovidiukomornyik.ro/media.php)
Ovidiu Komornyik (http://www.ovidiukomornyik.ro/media.php)

OVIDIU KOMORNYIK   s-a născut la data de 29 ianuarie 1969 în oraşul Dej, judetul Cluj. Debutul în activitatea muzicală a fost în anul 1988, când a fost angajat ca solist vocal la Teatrul de Revistă din Deva, având şi numeroase turnee în ţară. A primit multe premii la festivaluri interjudeţene precum Trofeul „Stelele Cetăţii” de la Deva, „Floare de Lotus” – Oradea, „Nufărul Alb” – Sf. Gheorghe.  În anul 1990, Ovidiu Komornyik şi-a făcut debutul în televiziune prin participarea la Festivalul de la Mamaia, iar în anul 1991 a primit Premiul Festivalului Internaţional Bucureşti la secţiunea Interpretare, urmat de Premiul II la secţiunea de Interpretare a Festivalului de la Mamaia din acelaşi an.

„Vreau să zbor” de pe albumul „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, muz. şi text Ovidiu Komornyik. C si P 2009 OVO MUSIC.

În perioada 1992-1993 a participat la turnee în Italia alături de Marilena Dobre şi Emilia Diţu. A susţinut şi recitaluri alături de vedete internaţionale precum Michele Bavarro şi Antonello Venditti.  Ovidiu Komornyik primeşte în anul 1996, două noi premii: unul la secţiunea „Creaţie” a Festivalului de la Mamaia cu piesa „Tot mai mult” şi Premiul Presei la acelaşi festival, la secţiunea „Şlagăre” cu melodia „Spune-mi unde să te gasesc”.

„Dragostea ne va salva” de pe albumul „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, muz. şi text Ovidiu Komornyik. C şi P 2009 OVO MUSIC.

Timp de opt ani, 1990-1998 a participat ca invitat la numeroase emisiuni de televiziune înregistrate sau difuzate în direct pe postul naţional, fiind nelipsit din programele de maximă audienţă, cum ar fi programul de revelion. Primul său album a fost lansat în anul 1998, intitulat „Te iubesc tot mai mult”, albumul conţinând piese compuse de Dragoş Docan, Dan Teodorescu şi Dumitru Lupu. Debutul în calitate de compozitor şi textier are loc în anul 1999 si tot atunci incepe colaborarea cu mari artişti din ţară, precum Sanda Ladoşi, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Anca Ţurcaşiu şi Elena Cîrstea.

„Te-am trădat (remake)” de pe albumul „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, muz. şi text Ovidiu Komornyik. C şi P 2009 OVO MUSIC.

În primul an de compoziţie reuşeşte la Festivalul de la Mamaia, ediţia 2000, la doua secţiuni: „Şlagăre” cu melodia „Frumoasa Mea” interpretată de Marcel Pavel şi la „Creaţie” cu melodia „Eu Cred”, solist Ovidiu Komornyik.  În decembrie 2000 lansează piesa „Te-am Trădat” împreună cu videoclipul care obţine un succes deosebit din partea publicului. Albumul „Te-am Trădat” conţine 14 piese, dintre care 8 sunt interpretate de Mirabela Dauer.

„Eşti mireasa vieţii mele (remake)” de pe albumul „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, muz. şi text Ovidiu Komornyik. C şi P 2009 OVO MUSIC.

În activitatea sa muzicală au urmat albumele „Eşti mireasa vieţii mele”, „Nu plânge iubito” (2003), „Cand vin acasă” (2005).  În anul 2008, Ovidiu Komornyik realizează un turneu prin ţară împreună cu Angela Similea de promovare a albumului lor de duet „De dragul tău” şi tot în acest an a câştigat campania de susţinere a românilor din Italia „SOS pentru românii din Italia” cu piesa „Dragostea ne va salva”.  Cel mai recent album al său este lansat în mai 2009, „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, album ce conţine şi piesa „Iartă-mă” ce asigură coloana sonoră a serialului „Fetele marinarului”. 

Sursa: http://biografii.famouswhy.ro/ovidiu_komornyik/

Video – Te-am trădat! ( https://www.youtube.com/watch?v=gJyFS5O_7kM )

Phil Collins images (www.youtube.com)
Phil Collins images (www.youtube.com)

PHIL COLLINS s-a născut la Chiswick, Londra (pe numele său întreg, Philip David Charles Collins; tatăl său, Greville lucra în domeniul asigurărilor iar mama – June – se ocupa de o agenţie teatrală şi în mod deosebit de educaţia copiilor. La 5 ani, Phil bate pe o garnitură de tobe confecţionată artizanal, la 12 ani primind cadou primul său kit autentic de tobe.

„The Los Endos Suite” de pe albumul „A Hot Night In Paris” interpretat LIVE de The Phil Collins Big Band. C si P 1999 Philip Collins Ltd. Exclusively licensed to WEA. Gen: Jazz/Big Bands.

Mama sa obţine pentru el diverse rolişoare în seriale TV, figuraţie şi chiar o apariţie în primul film al Beatles-ilor, A HARD DAY’S NIGHT. La 14 ani, în 1965, intră la „Londoner Barbara Speak Drama School”, o şcoală care pregătea copiii pentru actorie. După 9 luni de scenă, vocea îl lasă, fiind în schimbare. La 16 ani se decide să abandoneze definitiv comedia în favoarea muzicii şi trece din grup în grup: „The Real Thing”, „The Charge”, „Zox And The Radar Boys”, „The Cliff Charles Blues Band”, „Free Hold”. Face apoi parte din formaţia de acompaniament a cvartetului vocal de soul „Gladiators” de care se desparte în 1968 pentru a forma „Flaming Youth” împreună cu Gordon Smith – chitară, Ronnie Caryl – bas şi Brian Chalton – clape. Formaţia scoate un album la sfârşitul anului 1969 – ARK II. O muzică influenţată de „Yes” al cărei admirator devenise Phil. Albumul este însă remarcat de revista „Melody Maker”. Cu toate acestea grupul concertează puţin şi sfârşeşte prin a se dizolva. În vara anului 1970 participă la audiţia organizată pentru ocuparea postului de baterist al grupului „Genesis”, devenit vacant odată cu plecarea lui John Maxhew şi este ales din 50 de candidaţi.

„Pick Up The Pieces” de pe albumul „A Hot Night In Paris” interpretat LIVE de The Phil Collins Big Band. C si P 1999 Philip Collins Ltd. Exclusively licensed to WEA. Gen: Jazz/Big Bands.

Phil este polivalent: compozitor, solist vocal, baterist, instrumente cu clape. A avut unul din rolurile principale în filmul BUSTER, în care a lansat şi hit-ul „A Groovy Kind Of Love”, locul 2 în Anglia şi prezent şi în topul american. 

„Chips & Salsa” de pe albumul „A Hot Night In Paris” interpretat LIVE de The Phil Collins Big Band. C si P 1999 Philip Collins Ltd. Exclusively licensed to WEA. Gen: Jazz/Big Bands.

* ..BUT SERIOUSLY este cumpărat de un milion de englezi în mai puţin de 5 săptămâni şi rămâne pe primul loc în clasamentele britanice timp de 15 săptămâni. (sursa: arhiva pers.)

„Sussudio” de pe albumul „A Hot Night In Paris” interpretat LIVE de The Phil Collins Big Band. C si P 1999 Philip Collins Ltd. Exclusively licensed to WEA. Gen: Jazz/Big Bands.

Între anii 1984 și 1989 Collins, prin cântecele sale, este prezent în opt topuri americane dintre care în șapte participă ca un artist solo și într-un top ca solist al trupei Genesis. Majoritatea cântecelor sale au o tentă romantică, de dragoste, după cum reiese în cântece precum In The Air Tonight și Sussudio, iar în mică măsură întâlnim și cântece cu tentă politică, un exemplu fiind Another Day in Paradise, unul din șlagărele sale. Artistul încearcă un experiment pentru a putea obține succesul, el începe cariera solo dar continuă și alături de Genesis, acest lucru fiind un success, dovada fiind confirmarea casei de discuri Atlantic Records de vânzare a peste 100 de milioane de discuri. (www.wikipedia.org)

Video – Another Day In Paradise    ( https://www.youtube.com/watch?v=_f7WyUnf_A8 )

La finalul portretului muzical-artistic dedicat celor doi solişti, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 25 – 31 ianuarie:

25-01-1931         S-a născut Stig Anderson, producătorul grupului Abba. A murit la 12 septembrie 1997.

25-01-1938         S-a născut la Los Angeles interpreta Etta James. În 1993 a fost primită în Rock and Roll Hall of Fame iar în 2003 a primit o stea pe Hollywood Walk On Fame. Premii Grammy : Best Jazz Vocal ( 1994 ) şi Lifetime Achievement Award (2003)

25-04-1954          S-a născut în Indianapolis, Indiana, Richard Finch, membru al grupului KC and the Sunshine Band, basist, compositor şi inginer.

25-01-1956          S-a născut în Birmingham, Andy Cox, membru al grupului Fine Young Canibals.

25-01-1962          S-a născut la Bucureşti, interpreta de muzică uşoară Marina Florea.

25-01-1980          S-a născut în Manhattan, New York, interpreta Alicia Keys (Alicia J. Augello-Cook).

26-01-1942          S-a născut Ion Cristinoiu, compozitor, percuţionist şi dirijor de muzică uşoară; a fost dirijor al Orchestrei de Estradă a Radiodifuziunii Române (m. 2001)

26-01-1945          S-a născut basistul grupului Fairport Convention, Ashley Hutchings. (1969 UK No.21 single ‘Si Tu Dois Partir’)

26-01-1951          S-a născut David Briggs din grupul australian Little River Band, (1978 US No.3 single ‘Reminiscing’ plus 12 other US Top 40 singles).

26-01-1957          S-a născut la Nijmegen, Olanda, chitaristul Eddie Van Halen. Membru fondator al grupului VAN HALLEN.

26-01-1957          S-a născut percuţionistul grupului UB 40, Norman Hassan. (1983 UK No.1 & 1988 US No.1 single ‘Red Red Wine’ and over 30 other Top 40 hit singles).

26-01-1963          S-a născut Andrew Ridgeley, vocalist în grupul Wham.

26-01-1963          S-a născut Jazzie B din grupul Soul II Soul şi producător în acelaşi timp.

27-01-1918          S-a născut chitaristul american de blues, interpret şi compozitor, Elmore James. Piesa sa Shake Your Money Maker a fost readusă în atenţie în 1968 de Fleetwood Mac. I-a influenţat pe Jimi Hendrix, BB King şi keith Richard. A murit la 24 mai 1963.

27-01-1945          S-a născut la Birmingham Nick Mason, bateristul grupului Pink Floyd. (1973 US No.1 & UK No.2 album ‘Dark Side Of The Moon’, record de 741 săptămâni în US chart. 1979 UK and US No.1 single ‘Another Brick In The Wall, (part 2)’. Pink Floyd a vândut peste 200 milioane de copii de albume în întreaga lume).

27-01-1946          S-a născut Nedra Talley, vocalista grupului The Ronettes. În 1963, melodia Be My Baby a ajuns nr. 2 în SUA şi nr. 4 în Anglia.

27-01-1951          S-a născut Seth Justman, instrumente cu clape şi vocal în grupul The J. Geils Band. (1982 US No.1 & UK No.3 single‘Centrefold’).

27-01-1951          S-a născut toboşarul grupului Thin Lizzy, Brian Downey.

27-01-1968          S-a născut Mike Patton, vocalistul formaţiei Faith No More. (1993 UK No.3 and US No.4 single ‘I’m Easy).

27-01-1972          A încetat din viaţă Mahalia Jackson, în vârstă de 60 de ani, în urma unor probleme cardiace. În 1972 a primit postum Grammy Lifetime Achievement Award.

27-01-1974          S-a născut la Oldman, Mark Owen. Este cel care a frânt cele mai multe inimi datorită aspectului său. Porecla dată de ceilalţi membri ai formaţiei Take That este Mighty Mouse. (1995 UK No.1 single ‘Back For Good’ plus 7 alte UK No.1 singles), Solo, (1996 UK No.3 single ‘Child’). The winner of UK TV show Celebrity Big Brother in 2002. 1993 UK No.1 album ‘Everything Changes s-a aflat 78 de săpt. în UK chart). Reformat, Take That fără Robbie Williams în 2006 a întreprins un turneu european. Simultan, pentru prima oară în cariera grupului, albumul şi single-ul s-au aflat în fruntea clasamentelor britanice : ‘Patience’ şi ‘Beautiful World’ No.1 în Dec 2006.

27-01-1975          S-a născut la Baia Mare, interpreta Narcisa Suciu.

28-01-1927          S-a născut muzicianul de jazz Ronnie Scott. A murit la 23 decembrie 1996.

28-01-1945          S-a născut solistul grupului Soft Machine, Robert Wyatt.

28-01-1959          S-a născut chitaristul şi vocalistul grupului The Alarm, Dave Sharpe.

28-01-1968          S-a născut în Halifax, Noua Scoţie, Sarah McLachlan.

28-01-1968          S-a născut Lawrence Muggerund (DJ Muggs, Cypress Hill)

28-01-1975          S-a născut vocalistul grupului Steps, Lee Latchford Evans.

28-01-1977          S-a născut Joseph Fantone din grupul ‘NSYNC.

28-01-1980          S-a născut în Jamestown, New York, Nicholas Gene Carter, membru al grupului Backstreet Boys.

28-01-1983          Încetează din viaţă, în urma unui infarct, interpretul britanic de rock & roll Billy Furry. Cel mai mare hit al său a fost în 1961 nr. 3 în Anglia, Halfway To Paradise. A mai avut alte 25 de piese în UK Top 40.

28-01-2003          Încetează din viaţă, în urma unui accident auto, în vârstă de 28 de ani Kevin Conner din grupul H-Town.

29-01-1933          S-a născut interpretul francez Sacha Distel. A murit la 22 iulie 2004.

29-01-1947          S-a născut David Byron, vocal, Uriah Heep, (1975 UK No.7 album ‘Return To Fantasy’). Byron a murit la 28 feb. 1985.

29-01-1953          S-a născut Louie Perez, Los Lobos, (1987 UK & US No.1 single ‘La Bamba’).

29-01-1954          S-a născut Rob Manzoli, Right Said Fred, (1991 US No.1 & UK No.2 single ‘I’m Too Sexy’, 1993 UK No.1 album ‘Up’).

29-01-1962          S-a născut interpreta de muzică uşoară Carmen Rădulescu. Solista s-a lansat printr-un premiu de interpretare obţinut la Festivalul Mamaia ’83. A fost apoi pe rând solista teatrelor „Fantasio” şi „Tănase” şi a ansamblurilor „Doina” şi „Rapsodia Română”. A imprimat discul MUZICA TE CHEAMĂ. Alte şlagare lansate: „Vise uitate”, „Nu ştiu”, „Întoarce-te”, „O floare de astă-vară”, „De-aş uita iubirea ta”. A lucrat cu compozitorii Viorel Gavrilă, Corneliu Meraru, Dan Stoian, Dinu Giurgiu. Invitată de formaţia „Electric-Cord” a cântat în 1987 în Suedia şi Danemarca. Discul său lansat în 1993, LUMINA DIN GÂND, s-a bucurat de succes încă din ziua lansării, solista facându-şi o bună reintrare în actualitate după o absenţă de circa 4 ani.

29-01-1969          S-a născut la Dej, interpretul şi compozitorul de muzică uşoară Ovidiu Komornyik.

29-01-1974          S-a născut la Bucureşti, interpreta de muzică uşoară Mălina Olinescu (d. 2011).

29-01-1992          Încetează din viaţă în Burbank, California, cunoscutul interpret de R & B Willie Dixon. Printre hit-urile sale se numără Hoochie Coochie Man, Little Red Rooster şi Back Door Man.

30-01-1942          S-a născut în Cincinnati, Martin Balin, vocalistul grupului Jefferson Airplane.

30-01-1947          S-a născut Steve Marriott, chitarist, cântăreţ şi compozitor cu o influenţă majoră asupra formaţiilor britanice. Marriott a fost membru al grupurilor Small Faces, (1967 UK No.3 & US No.16 single ‘Itchycoo Park’ plus the 1968 No.1 UK album ‘Ogden’s Nut Gone Flake’) şi Humble Pie, (1969 UK No.4 single ‘Natural Born Bugie’). A murit în incendiul casei sale la 20 aprilie 1991.

30-01-1948          S-a născut la Găeşti, interpreta de muzică uşoară, Doina Spătaru. A câştigat concursul ” Steaua fara nume ” datorită regretatului regizor Sorin Grigorescu. La o preselecţie în Sala Radiodifuziunii Române a chemat-o în faţa comisiei şi a invitat-o să participle la probe. Alături de Cornel Constantiniu a fost prima câştigătoare a acestui concurs. Apoi, în 1969 a câştigat „Cerbul de bronz”. În 1993 a făcut un turneu de 125 zile prin Germania, Finlanda şi Suedia cu formaţia lui Petre Geambaşu „Star 2000”. Are doua fiice, Cocuţa şi Mălina, ambele cu răposatul Olinescu, fostul ei soţ.

30-01-1951          S-a născut la Chiswick, Londra, Phil Collins. Pe numele său întreg Philip David Charles Collins; Phil este polivalent: compozitor, solist vocal, baterist, instrumente cu clape. A avut unul din rolurile principale în filmul BUSTER, în care a lansat şi hit-ul „A Groovy Kind Of Love”, locul 2 în Anglia şi prezent şi în topul american.  * ..BUT SERIOUSLY este cumpărat de un milion de englezi în mai puţin de 5 săptămâni şi rămâne pe primul loc în clasamentele britanice timp de 15 săptămâni.

30-01-1958          S-a născut Andy Scott, membru al grupului Sweet

30-01-1964          S-a născut compozitoarea şi interpreta Angie Stone.

30-01-1971          S-a născut la Bucureşti, Mihai Onilă din grupul Axxa.

30-01-1982          Încetează din viaţă, în vârstă de 70 de ani, chitaristul de blues şi interpretul Sam Lightnin Hopkins, cel care i-a influenţat pe Bob Dylan şi Jimmy Hendrix.

31-01-1946          S-a născut în Chicago, Illinois, chitaristul Terry Kath, membru fondator al grupului Chicago.

31-01-1946          S-a născut Bob Welch, componentul grupului Fleetwood Mac.

31-01-1951          S-a născut chitaristul grupului Roxy Music, Phil Manzanera.

31-01-1951          S-a născut Harold Wayne Casey din grupul KC and the Sunshine Band. Formaţia a avut 5 piese No.1 US în anii ’70.

31-01-1954          S-a născut Adrian Vandenburg, chitarist în grupul Whitesnake.

31-01-1956          S-a născut la Londra, Johhny Rotten, membru al formatiei SEX PISTOLS, pe umele real John Lydon.

31-01-1964          S-a născut Jeff Hanneman, chitaristul grupuylui Slayer

31-01-1966          S-a născut Al Jaworski, bass în grupul Jesus Jones.

31-01-1967          S-a născut Gabi Constantin din grupul Voltaj.

31-01-1967          S-a născut Chad Channing, primul baterist al grupului Nirvana.

31-01-1968          S-a născut Silke, membru al grupului Outhers Brothers.

31-01-1970          Încetează din viaţă în vârstă de 46 de ani muzicianul de blues Slim Harpo. În 1966 single-ul său Baby Scratch My Back a fost US No. 16.

31-01-1978          Moare în urma unei supradoze, la 30 de ani, saxofonistul Greg Herbert din grupul Blood Sweet & Tears.

31-01-1979          S-a născut Taz (Alexandru Vanceff ) din grupul Simplu.

31-01-1981          S-a născut Justin Timberlake.

31-01-2002          Încetează din viaţă solistul grupului American de trash metal Exodus, Paul Baloff.

*****

Ne vom reîntâlni săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi al materialelor jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele OVIDIU KOMORNYIK – „IARTĂ-MĂ DACĂ ŢI-E DOR”, realizat de Casa de Discuri OVO MUSIC – C&P 2009, şi THE PHIL COLLINS BIG BAND (LIVE) – „A HOT NIGHT IN PARIS” – C & P 1999 – Philip Collins Ltd. Exclusively licensed to WEA).