La Leipzig a avut loc pe 15 ianuarie, la invitația ARD – MDR, o întâlnire între prof. dr. Karola Wille, directorul general al ARD (radioteleviziunea publică germană) și domnul Ovidiu Miculescu, președintele director general al SRR (Radio România). Aceasta l-a felicitat pe președintele Radio România pentru rezultatele excepționale obținute de SRR în 2015 și a ținut să menționeze că e onorată de faptul că MDR Orchestra este invitată să reprezinte Germania la Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio de la București RADIRO, ediția a III-a, ce va avea loc în septembrie 2016 la București. În cursul întâlnirii s-au inițiat discuții privind posibile proiecte comune între ARD și Radio România, cu accent pe aspectele privind minoritățile și inițiativele culturale.

Cu aceasta ocazie au avut loc întâlniri în studiourile Mittel Deutsche Rundfunk din Halle cu reprezentanți ai conducerii postului pentru tineret MDR Sputnik și ale MDR Info, cu focus pe componenta on line și deschiderea spre vizual a acestora. Președintele Radio România a acordat un interviu pentru televiziunea germană ARD-MDR cu privire la proiectele culturale ale Radio România și în mod special a celor legate de Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio.

Celebrul dirijor Kristjan Jarvi, director muzical al orchestrelor și corurilor MDR, a fost invitat in calitate de director de onoare al festivalului pentru această a III-a ediție a RADIRO, urmându-i lui Christian Zaccharias (ediția I) și lui Cristian Mandeal (ediția a II-a). Acesta este extrem de apreciat de publicul din România, în urma spectaculoasei sale apariții din deschiderea Festivalului Enescu 2015.

În discursul informal susținut de Ovidiu Miculescu în fața MDR Leipzig Symphony Orchestra în cadrul repetiției conduse de Kristjan Jarvi acesta a reluat pe scurt istoricul și contextul în care se desfășoară acest festival începând din 2012, subliniind nivelul ridicat al orchestrelor participante. MDR Orchestra este cea mai veche orchestră radio din Germania și una dintre primele orchestre radio din lume, și va susține la București două concerte sub bagheta lui Kristjan Jarvi în cadrul Festivalului RADIRO.