epa04524405 EU Commissioner for Competition Margrethe Vestager gives a press statement at European Commission headquarters in Brussels, Belgium, 11 December 2014. The Commission is reportedly fining envelope producers over 19 million euros in cartel settlement. EPA/JULIEN WARNAND

Cel puțin 35 de societăți multinaționale sunt bune de plată, după ce au beneficiat de pe urma sistemului fiscal belgian aplicabil „profitului excedentar”.

Comisia Europeană și-a început investigația în acest caz în luna februarie a anului trecut, iar ieri a anunțat concluziile: sistemul este ilegal și impozitele neplătite trebuie recuperate.

Plecând de la ipoteza că multinaționalele generează profituri în plus datorită apartenenței la un grup, reputației, rețelelor de clienți și furnizori și accesului mai facil pe piețe noi, Belgia a permis acestor societăți reducerea bazei de impozitare pentru ceea ce a numit „profit excedentar”.

Stabilit în baza unei decizii fiscale obligatorii, el reprezenta diferența presupusă dintre profitul real înregistrat de o multinațională și profitul mediu ipotetic pe care l-ar fi înregistrat o societate autonomă într-o situație comparabilă. Aplicarea acestui sistem, valabil din 2005, a permis societăților multinaționale să reducă profitul impozitat la jumătate, și, în unele cazuri, chiar la 10%.

Margrethe Vestager, comisar responsabil de politica în domeniul concurenței, a explicat: „Schema a permis companiilor să plătească impozite substanțial mai mici, pur și simplu pentru că sunt multinaționale și ar putea beneficia de presupuse sinergii. Pe baza deciziilor fiscale, schema a exclus de la impozitare în Belgia așa numitul profit excedentar. Rezultatul este o dublă netaxare, în vreme ce profitul excedentar este de fapt profit realizat, care nu sfârșește prin a nu fi impozitat nicăieri. „

Acest sistem de impozitare particular a fost promovat de administrația fiscală prin sloganul „ Only in Belgium”, iar societățile multinaționale s-au grăbit să prindă oferta, în defavoarea firmelor autonome, care își desfășurau activitatea efectiv numai în Belgia și care nu au avut avantaje similare.

Comisia Europeană a demonstrat că, în fapt, această practică nu respectă principiul concurenței depline și este ilegal în temeiul normelor în vigoare privind ajutoarele de stat( articolul 107 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Margrethe Vestager: „Sistemul fiscal belgian bazat pe profitul excedentar este ilegal din perspectiva normelor UE privind ajutoarele de stat. A permis unui număr de cel puțin 35 de companii, majoritatea europene, reducerea taxelor cu aprox. 700 de milioane euro. Belgia trebuie acum să recupereze taxele neplătite de la societățile implicate.”

Belgia a suspendat acest sistem fiscal preferențial din februarie 2015, data la care a început investigația Comisiei Europene, dar societățile care beneficiaseră deja de decizii fiscale avantajoase, au continuat să se supună normelor valabile din 2005.

Acum, decizia Comisiei impune Belgiei să elimine acest privilegiu neloial și, pentru a restabili concurența corectă, să recupereze toate impozitele neplătite de la societățile multinaționale avantajate de sistem.
Autoritățile fiscale belgiene trebuie să identifice peste 35 de companii favorizate, cele mai multe din Europa, și să calculeze sumele exacte ale impozitului care trebuie recuperat de la fiecare.
Comisia estimează că totalul se ridică la aproximativ 700 de milioane EURO.