MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.5

Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale unei generaţii fără vârstă !

Aşa cum precizam şi în articolele anterioare ale seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate, vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.romaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

Am ales pentru astăzi, dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate în săptămâna 4 – 10.01.2016, un renumit compozitor de şlagăre ale muzicii uşoare româneşti – VASILE VESELOVSKI şi un solist vocal, instrumentist la chitară şi pian, actor dar şi un mare maestru al interpretării muzicii Rock’n’Roll şi Gospel – ELVIS PRESLEY.

Vasile Veselovski (cjarges.ro)VASILE VESELOVSKI

Vasile Veselovski (n. 18 decembrie1925Pitești (Găvana) – d. 4 ianuarie 1998) , compozitor de muzică ușoară, autor al unor șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine”.

A absolvit Conservatorul din București (1947-1952) având profesori pe Ion Dumitrescu (teorie și solfegiu), Paul Constantinescu (armonie),Nicolae Buicliu (contrapunct), Tudor Ciortea (forme muzicale), Theodor Rogalski (orchestrație), Zeno Vancea (istoria muzicii), Tiberiu Alexandru și Emilia Comișel (folclor), după ce studiase Facultatea de Fizico-Chimice (1944-1947).

„Corina Chiriac / Strada sperantei” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Sperantei. Lansat: Electrecord 2001.

Dragostea pentru muzică a apărut din copilărie, pentru că tatăl l-a învățat să cânte la balalaică, mandolină și chitară și apoi la acordeon. În timpul școlii și facultății a făcut parte din mai multe coruri: Liceul Teoretic de băieți Pitești (dirijor Alfons Popescu), Corala „Crai Nou” (dirijor Liviu Kavassi), biserica „Delea Nouă”, biserica „Sfinții Impărați Constantin și Elena – Bariera Vergului” (dirijor Gheorghe Bazavan).

„Aurelian Andreescu / Merit eu?” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Sperantei. Lansat: Electrecord 2001.

ACTIVITATE

După absolvirea Conservatorului, Vasile Veselovski a fost inspector muzical în Ministerul Culturii (1952-1956), Secretar muzical la Teatrul de revistă Constantin Tănase din București (1956-1957), inspector pentru muzică în Comitetul pentru Cultură și Artă din București (1957-1963). După această perioadă, s-a dedicat în întregime activității componistice.

„Horia Moculescu / Si daca” de pe Vasile Veselovski – Strada Sperantei. Lansat: Electrecord 2001.

COLABORATORI

Dintre cei peste 30 de textieri, cea mai strânsă colaborare a avut-o cu Mihai Maximilian, de care l-a legat și o deosebită prietenie. Împreună au realizat peste 200 de cântece și peste 50 de spectacole de revistă și alte spectacole muzicale. De asemenea multe texte i-au fost scrise de Constantin Cârjan și Aurel Storin. A colaborat cu peste 130 de soliști vocali români și străini, printre care: Doina Badea(21 de cântece), Aurelian Andreescu(9), Corina Chiriac(25), Gică Petrescu(16), Margareta Pâslaru(17), Horia Moculescu(7), Constantin Drăghici(4), Roxana Matei(9), Alexandru Jula(13), Aida Moga(4), Marina Voica(5), Dan Spătaru(10).

„Angela Similea / Tangoul” de pe Vasile Veselovski – Strada Sperantei. Lansat: Electrecord 2001.

DISTINCŢII (SELECŢIE)

Marele premiu (1964) și Premii (1965, 1966, 1970. 1971, 1973, 1974, 1983, 1984, 1987, 1988, 1992, 1993) la „Festivalurile de muzicǎ ușoarǎ de la Mamaia”.

Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România (1969, 1974, 1975, 1983, 1994).

Premii la „Melodii” (1981, 1982, 1983, 1984, 1986, 1987).

Premiu la „Crizantema de aur” (Târgoviște, 1995).

Premiul Asociației Umoriștilor Români-AUR, 1993.

Diploma de onoare la Festivalul de muzicǎ ușoarǎ de la Sopot (Polonia- 1966).

Membru in „Centrul Național Român ASSITEJ” (1970).

Ordinul „Meritul Cultural clasa a III-a

„Adrian Daminescu / Si m-am indragostit de tine” de pe Vasile Veselovski – Strada Sperantei. Lansat: Electrecord 2001.

“Sunt de partea celor ce-şi caută inspiraţia în folclor, convins fiind că numai cu astfel de piese putem fi interesanţi şi pentru auditoria străini. Cântecele în stil American, spaniel, grecesc sau Italian, le fac ei mult mai bineca noi. Şi apoi ritmurile, ca şi melosurile populare româneşti sunt foarte frumoase şi nu văd de ce am face abstracţie de ele”. (Vasile Veselovski: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442).

„Vasile Veselovski avea cântecul simplu, atrăgător, molipsitor. Stia să așeze muzica lângă cuvant în chip firesc.(…) Spunea odată: „Am fost norocos. În cariera mea am avut parte de prieteni buni- cântăreți valoroși- care m-au ajutat să scot la lumină cântece minunate”.” (Temistocle Popa: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442).

„Doina Badea / Canta un matelot” de pe Vasile Veselovski – Strada Sperantei. Lansat: Electrecord 2001.

„În această lume de piață în care talentul nu mai are preț, Vasile Veselovski a fost un compozitor din categoria celor hărăziți cu talent. El compunea fără efort, ca și cum și-ar fi murmurat sieși o melodie…Lipsită de întortocheri și de bucle stilistice, tunsă scurt, fără vanitatea de a atrage ostentativ atenția, dar și fără teama de a fi prea simplă, muzica lui Veselovski și-a câștigat încet, încet, o personalitate care o împiedică pentru totdeauna să fie atribuită oricui. Ar mai fi de adăugat și prestația sa absolut remarcabilă în groapa cu lei a teatrului de revistă, unde el a repus în onoare muzica de spectacol, învățătură grea, dar veche și bună, de la Ion Vasilescu, Gherase Dendrino și H. Mălineanu. Ascultând-o,(muzica lui Vasile Veselovski) parcã îți vine uneori să exclami: Ce simplu se compun șlagărele!, fără să te gândești că, dacă te-ar auzi, acolo, în Raiul Compozitorilor, Veselovski, ar râde ușor, în mustață…” (Aurel Storin: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442). (http://www.festivalul-vasile-veselovski.ro/despre-vasile-veselovski/)

 

635px-YoungElvisPresley (www.wikipedia.org)
635px-YoungElvisPresley (www.wikipedia.org)

ELVIS PRESLEY

Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935TupeloMississippi – d.  16 august 1977MemphisTennessee) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock ‘n’ Roll-ului sau simplu, The King, cu toate că a obținut și trei premii Grammy pentru muzică Gospel.

 

 

Elvis Presley – „Tutti Frutti” de pe Grand Collection 2000.

În ziua de 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orășel din statul american Mississippi, într-o casă modestă, Gladys Presley aduce pe lume doi gemeni. Primul, Jesse Garon s-a născut mort, dar cel de-al doilea, Elvis Aaron Presley s-a născut fără probleme, devenind singurul copil al familiei. Prima apariție pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, câștigând premiul al doilea (cinci dolari și posibilitatea de intra gratis la toate atracțiile târgului). La această vârstă, primește în dar și prima chitară, părinții neputându-și permite bicicleta mult dorită de fiu. În 1948, cu ocazia serbării de final a anului școlar, micul Elvis cânta la chitară și voce piesa Leaf on a Tree (O frunză într-un copac).

Elvis Presley – „Hound Dog” de pe Grand Collection 2000.

28 ianuarie 1956 este momentul primei sale apariții într-o emisiune de televiziune Stage Show la CBS. Tot în acest an îi apare și primul album intitulat Elvis Presley, care a ajuns foarte repede pe prima poziție în Billboard 200 și a rămas acolo timp de zece săptămâni. Semnează un contract pe șapte ani cu Paramount Pictures, apare la The Steve Allen Show la NBC unde cântă Hound Dog, continuă să concerteze în toată America, lansează single după single și semnează un contract pentru o serie de trei apariții la Ed Sullivan Show contra sumei record, în acel moment, de 50.000 de dolari.

Elvis Presley – „Love Me Tender” de pe Grand Collection 2000.

Pe 26 septembrie este proclamată Ziua Elvis Presley în orașul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului său film – Love Me Tender. Pelicula are un succes imens, iar Elvis primește recenzii favorabile din partea criticilor. A fost un an extraordinar pentru copilul minune al Americii, vânzările de pe urma numelui lui Elvis ajungând la un total de 22 de milioane de dolari, nemaivorbind de avântul pe care cariera sa l-a luat atât din punct de vedere muzical cât și actoricesc.

Elvis Presley – „Jailhouse Rock” de pe Grand Collection 2000.

Până în august 1977, viața lui Elvis este un șir nesfârșit de concerte și turnee, apariții la emisiuni de televiziune, înregistrări de albume, atât de studio cât și live, și de single-uri. În iunie 1972 stabileşte un record de audienţă, reuşind să susţină 4 show-uri consecutive sold-out la celebra arenă Madison Square Garden. În ianuarie 1973, în premieră, este transmis prin satelit, show-ul Aloha from Hawaii, fiind vizionat în direct în 36 de ţări de pe toate continentele, audienţa estimata fiind de 1,5 miliarde de telespectatori. Singurul lucru notabil este divorțul de Priscilla în octombrie 1973, care s-a mutat după scurt timp din reședința de la Graceland împreună cu fiica lor, Lisa Marie.

Elvis Presley – „Are You Lonesome Tonight?” de pe Grand Collection 2000.

Stresul turneelor și lipsa de odihnă încep să-și spună cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări. Tot în această perioadă începe să ia diverse pastile energizante și tot felul de alte droguri. Pe 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis pregătește ultimele detalii în legătură cu spectacolul ce avea să-l susțină în Portland (Maine) a doua zi și apoi se retrage pentru a se odihni. Este găsit mort a doua zi dimineața în urma unui infarct miocardic. Vestea se răspândește cu rapiditate, întreaga lume fiind în stare de șoc.

Elvis Presley -„Return To Sender” de pe Grand Collection 2000.

Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii și a celor din jurul său. 31 de filme și 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri și nenumărate concerte; acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriza o carieră fantastică, din care puține realizări lipsesc. Poate doar un turneu în EuropaAsia sau Australia dar până la urmă și acestea au fost realizate: în 1997, cu ajutorul tehnologiei s-a pus în scenă un concert extraordinar numit Elvis in Concert ’97 în Memphis la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre foștii săi colegi de turnee împreună cu Orchestra Simfonică din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu și în Europa.

Elvis Presley – „Heartbreak Hotel” de pe Grand Collection 2000.

Sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câștigate (pentru albumul How Great Thou Art – 1967, albumul He Touched Me – 1972 și pentru înregistrarea live a cântecului How Great Thou Art  – 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea United States Junior Chamber of Commerce în 1971 a titlului de Unul dintre cei zece cei mai merituoși tineri ai națiunii sunt numai câteva din onorurile pe care le-a primit Elvis Presley.

Elvis Presley – „That’s All Right” de pe Grand Collection 2000.

Postmortem, în 1984 i s-a decernat de către Blues Fundation din Memphis premiul W.C. Handy pentru păstrarea în viață a blues-ului în muzica sa. În 1986 a fost în primul grup de cântăreți ce a intrat în Rock-and-Roll Hall of Fame, iar în 1998 a fost introdus în Country Music Hall of Fame. În 2001, odată cu intrarea sa în Gospel Music Hall of Fame, Presley a devenit singurul interpret membru al tuturor celor trei anuale. În 1992, Serviciul Poștal American a anunțat că imaginea lui Elvis va apărea pe un timbru poștal comemorativ. Acesta a fost lansat pe 8 ianuarie 1993 și îl înfățișează pe Regele Rock-and-Roll-ului în postura tânărului cântăreț de la mijlocul anilor 1950.

Elvis Presley – „Kiss Me Quick” de pe Grand Collection 2000.

În final, dar nu și în ultimul rând, se poate vorbi despre ceea ce este mai puțin cunoscut vis-a-vis de omul Elvis. Este știut faptul că acesta avea obiceiul de a dărui Cadillac-uri, bani și bijuterii, de multe ori sub impulsul momentului. Ceea ce este mai puțin știut este faptul că pe lângă concertele de caritate pe care le dădea periodic, mai avea obiceiul de a-i întreține pe cei din jurul lui: prieteni, familie, chiar și oameni străini, plătindu-le facturile și datoriile, spitalizările, cumpărându-le case sau întreținându-le familiile. Mulți ani de zile acesta a dăruit mai mult de o mie de dolari pe an fiecăruia dintre chitariștii ce locuiau în Memphis, iar activitatea caritabilă a acestuia continuă și în zilele noastre prin intermediul Elvis Presley Charitable Foundation. (www.wikipedia.org )

La finalul acestui portret artistic dedicat celor doi mari muzicieni, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei săptămânii 4 – 10 ianuarie:

04-01-1942          S-a născut John McLaughlin, guitarist, Mahavishnu Orchestra, (1973 UK No.7 album with Carlos Santana ‘Love Devotion Surrender’).

04-01-1946          S-a născut la Bucureşti, interpretul Mihai Constantinescu

04-01-1954          Elvis Presley a înregistrat al doilea disc demo. Este vorba de piesele „Casual Love” şi „I’ll Never Stand In Your Way„.

04-01-1956          S-a nãscut Bernard Sumner, chitarist şi solist vocal în grupurile Joy Divison şi New Order.

04-01-1960          S-a nãscut John Michael Stipe, solistul vocal al trupei REM. REM (prescurtarea pentru Rapid Eye Movement – mişcarea rapidã a pleoapelor în fazele de vis ale somnului) este un proiect muzical alcãtuit de patru studenţi în oraşul Athens, din statul american Georgia.

04-01-1986          A murit în urma unui accident cardiac dublat de pneumonie, după ce s-a aflat în comă 8 zile, ca urmare a unei supradoze, Phil Lynott de la Thin Lizzy.

04-01-1998          A încetat din viaţã, suferind de cancer, John Gary. Avea 65 de ani. Cel mai cunoscut album al sãu este „The Nearness Of You”, care în anul 1965 a debutat pe locul 11 în clasamentul american.

05-01-1923          S-a născut Sam Phillips, fondatorul casei de discuri Sun Records, de care sunt legate numele Elvis Presley, Carl Perkins, Ike Turner, B.B. King, Jerry Lee Lewis. Phillips a murit la 30 august 2003.

05-01-1949          S-a nãscut George ‘Funky’ Brown, baterist al grupului Kool And The Gang.

05-01-1950          S-a nãscut în Brooklyn, New York, Chris Stein, chitarist al grupului Blondie.

05-01-1964          S-a nãscut Grant Young, fost component al trupei Soul Asylum.

05-01-1968          S-a născut la Kallinken , Zurich, DJ Bobo, pe numele adevarat Rene Baumann .

05-01-1969          S-a născut în Canton, Ohio, Marilyn Manson, pe numele real Brian Warner. Şi-a ales numele artistic dintr-o combinaţie, Marylin Monroe şi Charles Manson.

05-01-1972          S-a născut în Soest, Westfalen, Sasha (Sascha Smitz).

05-01-1979          A încetat din viaţã, la vârsta de 56 de ani, solistul de muzicã jazz Charles Mingus.

05-01-1998          A încetat din viaţã Sonny Bono, cunoscut în special ca parte a duo-ului Sonny & Cher. Acesta a decedat în urma rãnilor suferite la cap dupã ce s-a lovit de un pom în timp ce schia. Avea 62 de ani. 1965 UK & US No.1 single ‘I Got You Babe’

06-01-1935          S-a nãscut Nino Tempo, pe numele sãu real Antonio Lo Tempio. El este cunoscut în special pentru duetele cu sora sa, April Stevens, ca de exemplu piesa „Deep Purple„.

06-01-1938          S-a născut la Milano, Adriano Celentano.

06-01-1940          S-a născut la Craiova, interpreta Doina Badea.

06-01-1946          S-a nãscut Syd (Roger) Barrett, primul chitarist al grupului Pink Floyd.

06-01-1953          S-a nãscut Malcolm Young, chitarist al grupului AC/DC.

06-01-1957          Elvis Presley a apãrut pentru ultima datã în cadrul emisiunii ‘The Ed Sullivan Show’, în New York/SUA.

06-01-1959          S-a nãscut Kathy Sledge, una dintre componentele grupului Sister Sledge.

06-01-1960          S-a nãscut Eric Williams, component al formaţiei Blackstreet.

06-01-1962          Albumul „Blue Hawaii” ajungea pe primul loc în topul britanic. În total, Elvis Presley a staţionat în top 18 sãptãmâni cu acest album.

06-01-1964          S-a născut la Liverpool, Mark O’Toole. Membru fondator al grupului Frankie Goes To Hollywood. A mai cântat în formaţii locale.

06-01-1993          A murit, în vârstă de 75 de ani, în urma unui cancer la pancreas, celebrul trompetist Dizzy Gillespie. In 1989 a fost distins cu Lifetime Achievement Award de către The National Academy of Recording Arts & Sciences.

06-01-1999          A murit la New York , în urma unor probleme respiratorii, celebrul pianist francez Michel Petrucciani, în vârstă de numai 36 de ani. Petrucciani a fost primul francez care a semnat cu EMI Blue Note pentru albumele realizate în perioada 1986-1994.

07-01-1938          S-a născut la Boise, Idaho, Paul Revere – instrumente cu clape în grupul Raiders. (1971 US No.1 single ‘Indian Reservation’, plus 14 other US Top 30 hit singles.)

07-01-1946          S-a născut toboşarul grupului Fortunes, Andy Brown.

07-01-1948          S-a născut în Everett, Kenny Loggins. Cel mai mare hit al său a fost în 1984, pe coloana sonoră a filmului Footloose.

07-01-1964          S-a născut Vali Prunus, membru fondator al grupului Voltaj.

07-01-1974          S-a născut John Rich, bas şi vocal în grupul Lonestar.

08-01-1937          S-a născut în Ţara Galilor, Shirley Bassey. A debutat în 1955 în Show-ul de Crăciun al lui Al. Read. Între 1957-1973 a avut 12 hituri plasate în Top Ten-ul UK. Hituri: Such is life (1957), As I Love You (1959) UK=1, Reach for the stars / Climb every mountain (1961), Goldfinger (1971). Între 1973-1987 dispare din activitatea muzicală. Revine cu „Rhythm divine” interpretată împreuna cu duetul elvetian Yello.

08-01-1946          S-a născut chitaristul grupului Doors, Robert Krieger. (1967 US No.1 & UK No.49 single with ‘Light My Fire’ and a 1971 US No.14 & UK No.22 single ‘Riders On The Storm’).

08-01-1947          S-a născut la Brixton, Anglia, David Bowie. Numele său real este David Robert Jones.

08-01-1948          S-a născut Paul King din grupul Mungo Jerry. (1970 UK No.1 & US No.3 single ‘In The Summertime’).

08-01-1968          S-a născut la Iaşi, compozitorul şi interpretul Cristian Simionică. A participat la turnee prin ţară alături de solişti consacraţi cum ar fi Gabriel Cotabiţă, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă, Loredana Groza, Silvia Dumitrescu, Daniel Iordachioaie şi alţii. Dintre melodiile scrise şi interpretate de el: În sfârşit te-am regăsit, Fericirea, Revino la ţărmul mării, Acest anotimp al iubirii, Eşti totul pentru mine (duet cu Angela Ciochină).

08-01-1969           S-a născut în Chicago, Illinois, R. Kelly. (1994 US No.1 single ‘Bump N’ Grind’, 1997 UK No.1 single ‘I Believe I Can Fly’)

08-01-1991          Steve Clark de la Def Leppard este găsit mort în casa sa din Londra.

08-01-1973          S-a născut Sean Paul. (2003 US No.1 & UK No.4 single ‘Get Busy’).

09-01-1928          S-a nãscut, în Polignano a Mare/Italia, Domenico Modugno. El a participat la compunerea piesei „Volare (Nel Blu Dipinto Di Blu)”, care în anul 1958 a staţionat pe primul loc în clasamentul american timp de şase sãptãmâni.

09-01-1941          S-a nãscut în State Island, New York, cântãreaţa Joan Baez („Farewell Angelina”, „The First Ten Years”, „Ring Them Bells”).(1971 US No.3 & UK No.6 single ‘The Night They Drove Old Dixie Down’).

09-01-1943          S-a născut , Kenneth Kelley, vocals, The Manhattans, (1976 US No.1 & UK No.4 single ‘Kiss And Say Goodbye’).

09-01-1944          S-a nãscut în Heston, Anglia, marele chitarist Jimmy Page. A cântat în trupa The Yardbirds, care îi avea în componenţã pe Eric Clapton şi Jeff Beck. Dupã ce trupa s-a destrãmat, în anul 1968, cu ajutorul managerului sãu, Peter Grant, înfiinţeazã o altã trupã, cu un stil mult mai agresiv, şi anume Led Zeppelin. Colegii sãi de trupã erau: Robert Plant (solist vocal), John Paul Jones (bassist) şi John Bonham (percuţie). 1969 US No.4 single ‘Whole Lotta Love.’ Grupul a avut 4 albume realizate în 1971 dintre care ‘Stairway To Heaven’ s-a vândut în peste 11 milioane copii. The Honeydrippers, (with Robert Plant, Jeff Beck & Nile Rodgers), 1984 US No.3 single ‘Sea Of Love’.

09-01-1951          S-a născut Crystal Gayle, compozitor şi interpret. (1977 US No.2 & UK No.5 single ‘Don’t It Make Your Brown Eyes Blue‘).

09-01-1959          S-a nãscut Cristi Minculescu, component din 7 ianuarie 1980 al trupei Iris.

09-01-1963          S-a nãscut Eric Erlandson, chitarist al grupului Hole.

09-01-1965          S-a născut în Trinidad-Tobago, Nestor Haddaway. La sfârşitul lunii iulie 1994 a concertat în România, pe scena Salii Polivalente din Bucureşti . (1993 UK No.2 ‘What Is Love’).

09-01-1967          S-a născut Dave Matthews, guitar, vocals, Dave Matthews Band. (1998 US No.1 album ‘Before These Crowded Streets’, 2001 US No.1 album ‘Everyday’, 2001 UK No. 35 single ‘The Space Between’).

09-01-1968          S-a născut la West Palm Beach, Florida, AJ, Alexander James McLean din grupul Backstreet Boys.

09-01-1977          S-a nãscut muzicianul Dave Matthews, liderul grupului Dave Matthews Band.

09-01-1978          S-a nãscut AJ McLean, component al trupei Backstreet Boys. (1997 US No.2 single ‘Quit Playing Games With My Heart’, 1999 UK No.1 single ‘I Want It That Way’

09-01-1987          S-a născut Paolo Nutini, interpret şi compozitor scoţian. (2006 UK No.3 album ‘These Streets’).

09-01-2005          Elvis Presley este No.1 UK singles cu ‘Jailhouse Rock.’ Vândut în 21.262 copii.

10-01-1939          S-a nãscut, în Jacksonville/SUA, Scott McKenzie, pe numele sãu real Philip Blondheim. Cea mai cunoscutã piesã a sa este „San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)”, care în anul 1967 a urcat pânã pe locul patru în clasamentul american. A compus piesa „Kokomo” pentru cei de la Beach Boys, care în anul 1988 a ajuns pe primul loc în America.

10-01-1943          S-a născut interpretul şi compozitorul american Jim Croce, (1973 US No.1 single ‘Time In A Bottle’ ). A murit în accident de avion, în drum spre un concert, la 20 septembrie 1973.

10-01-1945          S-a născut Rod Stewart. În turneul de prezentare a L.P.-ului „Vagabond Heart „, în concertul de la Londra, pe care cântăreţul l-a dedicat tatălui său, Robert Joseph Stewart, decedat, Elton John a ţinut să-i faca o surpriză acestuia, cântând alături de el îmbrăcat în straie femeieşti. Referitor la tatăl său, Rod a declarat : „Dacă tata nu mi-ar fi dăruit o chitară când aveam 14 ani, probabil că n-aş fi ajuns ceea ce sunt astăzi.” * 1999, toamna: Rachel Hunter l-a părăsit pentru că Rod devenise „un hodorog care nu ştia să facă altceva decât să se mute de pe fotoliu pe pat ca să vadă mai bine meciul de fotbal.” Rod s-a afişat cu diferite blonde şi figura a ţinut: Rachel s-a întors la el.

10-01-1946          S-a nãscut Bob Lang, instrumentist la chitarã bass în grupul Wayne Fontana & The Mindbenders.

10-01-1948          S-a nãscut Donald Fagen, component al formaţiei Steely Dan.  

10-01-1953          S-a născut la Brooklyn, New York, Pat Benatar. Numele său adevarat este Patricia Andrzejewski. Deţinãtoare a douã premii Grammy pentru „Crimes Of Passion” (1980) şi „Fire And Ice” (1981).

10-01-1955          S-a nãscut chitaristul Michel Schenker din trupa Scorpions.

10-01-1956          Elvis Presley a fãcut primele înregistrãri la casa de discuri RCA Victor. Înregistrãrile s-au desfã]urat în Nashville/SUA, Elvis cântând piesele „Heartbreak Hotel„, „I Was The One„, I’m Counting On You„, „I Got A Woman” ]i „Money Honey„. „Heartbreak Hotel” este single-ul care a ajuns pe primul loc în Statele Unite ale Americii pe data de 11 aprilie 1956, rezistând pe aceastã poziţie timp de opt sãptãmâni. Acesta a fost primul single care a ajuns pe prima poziţie concomitent în clasamentele pop şi r&b, iar în cel country se afla pe locul cinci.

10-01-1958          S-a născut cantautorul Shawn Colvin. ( 1995 UK No.40 single with Mary Chapin Carpenter, ‘One Cool Remove’).

10-01-1963          S-a nãscut Brad Roberts, component al grupului Crash Test Dummies.

10-01-1965          S-a născut Nathan Moore, membru al grupului Worlds Appart

10-01-1969          Single-ul lui Elvis Presley, „Don’t Cry Daddy„, a intrat în topul 10 pop american. Dacã ascultaţi cu atenţie piesa puteţi auzi şi vocea artistului country Ronnie Milsap.

10-01-1976          A murit la vârsta de 66 de ani, bolnav de cancer, bluesman-ul Howlin Wolf (Chester Burnett), voce, chitară şi armonică.

10-01-1979          S-a născut la Chişinău, Anna Lesko.

10-01-1979          S-a nãscut Chris Smith, component al duo-ului Kris Kross.

10-01-1986          S-a născut Alex Turner, chitară şi voce în grupul Arctic Monkeys.

10-01-2004           A murit în casa sa din California, la 66 de ani, bolnav de cancer, bateristul grupului Jefferson Airplane, Spencer Dryden, nepotul lui Charlie Chaplin.

*****

Ne vom reîntâlni săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, până atunci vă doresc audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

 

(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, www.festivalul-vasile-veselovski.ro/despre-vasile-veselovski/ şi al materialelor jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt extrase de pe CD-urile STRADA SPERANŢEI, realizat de Casa de Discuri ELECTRECORD EDC 442 – C&P 2001, şi ELVIS PRESLEY – GRAND COLLECTION 2000).