Olanda a preluat oficial vineri, 1 ianuarie, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va asigura până la 30 iunie.

Rolul cheie al președinției olandeze va fi în următoarele 6 luni acela de moderator între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Guvernul de coaliţie al liberalului Mark Rutte va trebui să găsească soluții de compromis pentru multe dintre problemele cu care se confruntă UE în acest moment.

Migrația și securitatea internațională sunt două din temele extrem de importante de pe agenda europeană în perioada care urmează.

Alte subiecte importante aflate printre prioritățile președinției olandeze vizează energia, creșterea economică și crearea de locuri de muncă prin inovare.

De asemenea, președinția olandeză dorește ca societatea civilă și cetățenii să se simtă conectați cu Uniunea Europeană, astfel încât aceștia să poată urmări modul de lucru al instituțiilor europene.

Referendumul britanic este și el în atenția președinției olandeze pentru că Marea Britanie trebuie să rămână în UE, a declarat recent premierul Mark Rutte.

Referindu-se la temele cele mai arzătoare, criza refugiaților și combaterea terorismului, premierul olandez a pledat pentru cooperare și a arătat că acordul cu Turcia şi întărirea graniţelor externe, în special graniţa Greciei, sunt două elemente cheie în acest proces.

În acest context, prim-ministrul Mark Rutte a promis o președinție pragmatică, focalizată pe rezolvarea problemelor comune:

„Toate acestea trebuie rezolvate în următoarele şase luni, dar nu putem singuri. Avem nevoie de cooperare internaţională europeană şi mi-e teamă că soluţiile nu sunt uşor de găsit. Vă asigur că vom avea o preşedinţie foarte pragmatică.”

În ceea ce priveşte extinderea Spaţiului Schengen, premierul olandez spune că nu este împotriva aderării României şi Bulgariei la spațiul de liberă circulație: „Ne-am bucura dacă cele două ţări ar deveni membre, însă mai întâi vrem să fim siguri că toate condiţiile au fost îndeplinite şi acordurile implementate.”

Pe de altă parte, noul ambasador al Olandei la București Stella Ronner-Grubacic, a arătat, într-un interviu pentru Digi 24, că în acest moment discuțiile pe tema Schengen se pun în termenii menținerii zonei de liberă circulație sau ai reformării ei, astfel încât este greu de conceput că o eventuală extindere a spațiului Schengen ar mai putea fi pusă pe agenda discuțiilor.
Merită menționat că Olanda este una dintre ţările fondatoare ale Uniunii şi a prezidat, până acum, blocul comunitar de 11 ori.
Un prim eveniment sub preşedinţia Olandei va avea loc în 7 ianuarie, când oraşul Amsterdam, unde se vor desfăşura reuniunile ministeriale informale, va fi vizitat de către membrii Colegiului Comisarilor.
La 1 iulie, Olanda va preda preşedinţia rotativă a UE Slovaciei