MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.2

Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale unei generaţii fără vârstă !

Aşa cum precizam în primul articol din noua serie de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu informaţii biografice şi muzică de bună calitate, sperăm din tot sufletul să vă atragem într-un număr cât mai mare pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.romaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

Pentru că suntem într-o lună „magică”, luna Decembrie, luna dorinţelor – o lună în care toţi ne străduim să fim mai buni, cu sufletul deschis spre familie şi prieteni, vom încerca să vă colindăm atât cât ne va permite spaţiul jurnalistic dedicat acestei rubrici, dar nu vom face altceva decât să fim intermediari între muzicienii aniversaţi sau comemoraţi în această lună şi dumneavoastră, ascultătorii posturilor noastre regionale de radio!

Pentru că ne apropiem cu paşi mari şi repezi către Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului m-am gândit să va fac o SURPRIZĂ!

În fiecare an, cel puţin din 1980 şi până în prezent, în data de 15 Decembrie, membrii Grupului Coral SONG susţineau un concert extraordinar anual şi apoi se întâlneau la Sala de repetiţii a Casei de Cultură „Grigore Preoteasa” din Bucureşti unde sărbătoreau împlinirea unui nou an de activitate artistică a formaţiei, dar şi mai important, era ziua de naştere a fondatorului şi dirijorului acestui grup de excepţie din lumea noastră muzicală, a lui Ioan Luchian Mihalea !

Ioan Luchian Mihalea
Ioan Luchian Mihalea

Ce se întâmpla de fapt la aceste întâlniri anuale: se întâlneau membrii Song-ului din toate generaţiile, ca într-o mare familie, se cântau piesele celebre ale grupului, dar în special erau interpretate colinde româneşti şi internaţionale! Despre activitatea artistică a muzicianului Ioan Luchian Mihalea – solist interpret, actor, compozitor, dirijor şi profesor şi a grupurilor artistice pe care le-a fondat – SONG, Minisong şi 5 LUCHIAN, am povestit pe larg în Agenda cultural-muzicală a zilei de 30 Noiembrie 2015, atunci când comemoram trecerea în nefiinţă a marelui artist. (http://romaniaregional.ro/2015/11/30/agenda-cultural-muzicala-a-zilei-30-noiembrie-2015/ ).

Song si Minisong - Concert Sala Radio 1986
Song si Minisong – Concert Sala Radio 1986

Aşadar, surpriza muzicală pe care o propun astăzi este să ascultaţi, în premieră naţională şi în exclusivitate la Radio România Regional, minunatele colinde interpretate cu dragoste şi cu dăruire de membrii Grupurilor SONG şi MINISONG fondate şi dirijate de Ioan Luchian Mihalea! Aceste înregistrări sunt din Fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune şi au fost realizate cu mijloacele tehnice existente în perioada 1980 – 1993 în Studiourile Radio România!

Poza Minisong 1983
Poza Minisong 1983

Vă invit în minutele următoare să vă aşezaţi comod, să închideţi ochii şi să vă închipuiţi că auziţi la geam cântând un cor de colindători la ceas de seară, într-un decor superb de iarnă! Acest lucru se întâmpla în mod real, în fiecare an în perioada Crăciunului, în diferite cartiere ale Bucureştiului dar şi pe Valea Prahovei, unde Ioan Luchian Mihalea şi membrii Song-ului colindau în fiecare an şi erau aşteptaţi şi întâmpinaţi în mod tradiţional cu nuci, cozonaci, prăjituri şi un pahar cu vin! Tuturor celor care îşi amintesc acele frumoase vremuri artistice dar şi ascultătorilor fideli de astăzi care iubesc muzica bună şi de calitate, vă doresc audiţie plăcută în continuare!

 „E ajun de Craciun”  – Grupul Coral SONG. 

„Astăzi s-a născut Hristos!” – Grupul MINISONG.

 „Bună dimineaţa la Moş Ajun!” – Grupul MINISONG. 

„Creştini, Crăciunul a sosit!” – Grupul MINISONG.

„Moş Crăciun, bine-ai venit!” – Grupul MINISONG, cu solistă Geanina Olaru.

„Colindă de pricină” – Grupul SONG.

„Steaua sus răsare!” – Grupul MINISONG.

„O, brad frumos!” – Grupul MINISONG.

„În seara de Mos Ajun!” – Alexandru Arşinel şi Grupul MINISONG.

„Jingle bells” – Grupul MINISONG.

„Lin şi Iară Lin” – Ştefan Iordache, Elena Cârstea şi Grupul MINISONG.

„Moş Crăciun” – Grupul MINISONG.

„Snow, snow!” – Grupul MINISONG.

„Santa Claus” – Grupul MINISONG.

Minisong concert Craciun
Minisong concert Craciun

Aceştia au fost artiştii aniversaţi astăzi, ne vom reîntâlni săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare şi tot cu colinde româneşti şi internaţionale, până atunci vă doresc audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional şi toate gândurile bune!

 

 

„La mulţi ani cu sănătate!” – Grupul SONG.

 

(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR şi al materialelor audio-video din arhiva personală).

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.