Ei au discutat despre cum se pot coagula si valorifica legaturile dintre invatamantul superior si cercetare si au schimbat opinii referitor la un fond european dedicat investitiilor strategice care sa stimuleze cercetarea si inovarea.

Prioritatile zonei europene de cercetare au fost definite in 2o12 si presupun ca oamenii de stiinta, informatiile stiintifice si tehnologia sa circule liber in spatiul european, inseamna sisteme de cercetare publice nationale mai eficiente, imbunatatirea coperarii transnationale si a competitivitatii si egalitatea de gen.

Marc Hansen, secretarul de stat luxemburghez pentru invatamant superior si cercetare si presedintele in exercitiu al Consiliului spune ca principiile de baza enuntate in codul european de conduita pentru integritatea cercetarii au fost adoptate si ca acum ele trebuie implementate de statele membre.

La randul sau comisarul european pentru cercetare, stiinta si inovare, Carlos Moedas apreciaza ca s-a vorbit destul si multa vreme despre egalitatea de gen in domeniu si ca este timpul ca lucrurile sa se schimbe iar Comisia europeana a fost intr-adevar in avangarda cand a decis ca proportia femeilor in randul comisiilor sale de evaluare si a grupurilor de experti sa fie de 4o de procente.

Si refugiatii pot fi cooptati in proiecte de cercetare si exista posibilitatea contactarii lor online: „refugiatii care sunt cercetatori, care in acest moment pot lua legatura cu institutiile care au locuri de munca disponibile sau programe de pregatire, care ii pot aduce laolalta si gasi metode de a-i integra pe acesti savanti care, unii din ei sunt cercetatori, au diplome universitare.. ne face placere sa anuntam ca avem 18 refugiati inregistrati ca cercetatori si 217 slujbe vacante”