25.03.2014, Stuttgart, Baden-Wuerttemberg, Michael Theurer MdEP © Frank Ossenbrink Media Group, Reinhardtstr. 27 b, 10117 Berlin, Tel.: 0172-400 65 05, mail@politikfoto.de, Bankverbindung: Landsberg-Ammersee Bank, BLZ 70091600, Kto-nr: 250058, www.politikfoto.de, Steuernummer 502/5221/1111 beim Finanzamt Bonn-Innenstadt

Eurodeputaţii cer statelor membre UE să perceapă impozite pe profit mai corecte în Europa.
Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”

Într-o rezoluție votată în data de 25 noiembrie, Parlamentul European a cerut statelor UE să cadă de acord asupra unei reforme a impozitului pe profit.

Rezoluția redactată de eurodeputații Elisa Ferreira (S’D, PT) și Michael Theurer (ALDE, DE) a fost aprobată cu 508 voturi pentru, 108 împotrivă și 85 de abțineri.

Parlamentarii europeni cred că firmele multinaționale ar trebui să plătească taxe acolo unde fac profit.
Ei cred că actuala competiție privind impozitul pe profit – ce duce la planificare agresivă a taxelor și la evaziune- este dăunătoare.

Pe lângă pierderile de venituri publice, ei consideră că este incorect ca marile companii să nu plătească aproape nimic pe profiturile lor, în timp ce cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii trebuie să plătească impozite întregi. Europarlamentarul portughez Elisa Ferreira:

„Obligațiile fiscale care se plătesc pentru cheltuielile noastre publice provin aproape exclusiv de la IMM-uri și persoane fizice. Și acest lucru este profund nedrept.”

La rândul său, eurodeputatul german, Michael Theurer (ALDE) a ținut să sublinieze:

(Insert Theurer):
„Tratament egal pentru toți, asta este tema centrală. Și, de fapt, vedem că nu există concurență fiscală loială”.

Acest lucru a fost recunoscut și de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care declara în primăvara acestui an, la câteva luni de la izbucnirea scandalului Lux Leaks, că legile privind taxele au fost în general respectate, dar că au existat probabil unele inginerii financiare în Luxemburg și în câteva alte state europene.
Juncker a declarat, atunci, angajamentul executivului european privind armonizarea taxelor în toate statele Uniunii:

„Ne confruntăm cu consecințele lipsei de armonizare a taxelor în Europa. Repet, ambiția Comisiei este de a face tot ce putem pentru a avea aceeași bază a veniturilor fiscale.”

În rezoluția votată săptămâna trecută, Parlamentul European recomandă introducerea unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în care firmele multinaționale să prezinte datele financiare, inclusiv profiturile, taxele plătite și subvențiile primite.
De asemenea, Parlamentul cere introducerea unor definiții clare privind ”substanța economică” și alți factori care determină facturile pentru impozitul pe profit.
Eurodeputații au cerut eliminarea regimurilor preferențiale și dezechilibrelor dintre sistemele naționale de impozitare.
Parlamentarii europeni au mai arătat că cele mai multe elemente care duc la eroziunea bazei de impozitare la nivel european ar putea fi eliminate prin introducerea unei baze comune consolidate la nivel european pentru impozitul pe profit
Deputații au făcut apel și la o mai mare transparență cerând statelor membre UE să comunice sistematic reglementările lor naționale și alte informații privind taxele care au un impact asupra altor state membre.
Ei au insistat să fie trimise aceste informații și la Comisia Europeană, astfel încât aceasta să poată juca rolul de supraveghetor al competiției.