Începând de aseară şi până astăzi la ora 24.00, PE din Strasbourg, este luminat în portocaliu. „Orange the world” este o campanie anuală a ONU pentru a preveni şi elimina violenţa împotriva femeilor.

Astăzi deputaţii europeni vor întreba Comisia Europeană ce noi măsuri plănuieşte să ia pentru a preveni violenţa bazată pe gen împotriva femeilor şi dacă poate propune o directivă pentru combaterea acestei forme de violenţă, aşa cum a cerut PE în 2014.

Atunci a fost adoptată o rezoluţie de iniţiativă legislativă care cerea Comisiei să propună o strategie la nivelul UE pe acest domeniu, inclusiv o propunere legislativă cu instrumente obligatorii pentru protecţia femeilor faţă de acte de violenţă.

Violenţa împotriva femeilor rămâne, în continuare, una dintre cele mai serioase forme de încşlcare a drepturilor omului. Este o formă extremă a discriminării. În UE, o femeie din trei a fost supusă unei forme de violenţă fizică şi- sau sexuală încă de la vârsta de 15 ani.

Violenţa împotriva femeilor, dicolo de faptul că afectează societatea în ansamblul ei, este şi costisitoare. PE a estimat aceste costuri la 65 miliarde de euro-an. Daca reducem violenţa impotriva femeilor cu 10 procente costurile produse de aceasta s+ar reduce cu 7 miliarde euro.

Necesitatea de a adopta o legislaţie nouă ar putea fi unul dintre reyultaele muncii la o nouă strategie în ceea ce priveşte egalitatea dintre barbaţi şi femei.

Astăzi, de Ziua internaţională a eliminării violenţei împotriva femeilor, să ne aducem aminte de surorile Mirabal care s+au impus in republica Dominicană a anilor 1960 prin militantismul lor impotriva regimului dictatorial Trujillo, fapt pentru care ulterior au fost asasinate. Impactul vocilor lor a devenit atât de puternic înât într+o declaraţie publică de la începutul lunii noiembrie 1960, leonidas trujillo Molina, afirma faptul că problemele prioritare ale regimului său, de la momentul acela sunt Biserica şi surorile Mirabal.

În UE, conform unei anchete a Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale, 62 de milioane de femei sunt supuse violenţei.

Şi suntem în anul de graţie 2015!

Împarte cu prietenii tăi: