Comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici spune ca ceea ce conteaza in primul rand este faptul ca reuniunea a putut avea loc, in contextul atentatelor de la Paris si a anchetelor din Franta si Belgia. In acelasi timp e important ca viata sa continue, sa aratam ca nu ne lasam intimidati si ca nu ne este frica, mai spune Moscovici.

In privinta Greciei, sunt vesti bune, s-au facut progrese in ultimele saptamani

“Mai intai, finalizarea primelor masuri a fost posibila mai ales datorita unui acord echilibrat cu bancile in privinta executarii silite a datornicilor. Este necesar sa imbinam stabilitatea financiara cu protectia gospodariilor cele mai vulnerabile. Cred ca am ajuns la un bun acord in acest sens. Apoi, sunt de asemenea progrese referitor la subiectul recapitalizarii principalelor banci din sectorul privat”.

In Italia sunt reforme importante si tara a iesit din recesiune. Dar guvernul italian cere mai multa flexibilitate, atat in privinta reformelor sociale cat si a investitiilor si a refugiatilor.

Cipru si Grecia nu au nevoie sa prezinte proiecte de buget deoarece in cele doua tari sunt in curs de implementare programe de ajustare macroeconomica iar politica lor fiscala este controlata in cadrul acestor programe.
Portugalia inca nu a prezentat un proiect de buget. Este de asteptat ca statele membre sa tina cont de rezultatele evaluarii cand vor adopta bugetele nationale pentru anul urmator.