Bruxelles, noiembrie 2015, capitala instituțiile europene, cu mașini și trupe militare în patrulă pe străzi, clădiri evacuate și stații de metrou închise de teama unor atacuri teroriste. Aceasta este imaginea de ansamblu din care fragmente sunt așezate în relatările jurnaliștilor.

Măsurile luate de autoritățile belgiene sunt reacție la desfășurările ulterioare atacurilor teroriste din capitala franceză. În fapt, chiar autoritățile de la Paris au lansat o ofensiva politico – diplomatică pentru a accelera luarea unor măsuri la nivel european în lupta împotriva celor care pregătesc atentate. De altfel, pe acest fond al solicitărilor franceze, președinția Uniunii Europene ce este deținută până la sfârșitul anului de Luxemburg a convocat de urgență Consiliul de Miniștri pentru Justiție și Afaceri Interne.

Așadar, pe un fond de tensiune în spațiul comunitar, oficialii au discutat în ideea unor măsuri energice care să acopere mai multe planuri, inclusiv cel al securității cetățenilor.

Conferința de presă organizată după Consiliul Justiție și Afaceri Interne a adus în fața jurnaliștilor, cum rar s-a întâmplat, concomitent și la aceleași pupitre, mai mulți miniștri și oficiali europeni. Tradus ca un gest de înțelegere și solidaritate între statele europene, prezența comună , prin cele spuse, a oferit și informații cu privire la măsurile ce ar urma să fie luate.

În deschiderea întâlnirii cu presa, ministrul luxemburghez al securității interne, Etienne SCHNEIDER, a rezumat ce măsuri urmează să fie luate, după discuțiile din Consiliul Justiție Afaceri Interne.

Am adoptat concluziile Consiliului și care au în vedere întărirea luptei comune împotriva terorismului. Scopul nostru este să avem o cooperare simplă și eficientă și asta într-un mod permanent. Președinția luxemburgheză a Uniunii Europene își propune să finalizeze elaborarea acestui dosar până la sfârșitul acestui an. Va trebui, desigur, să negociem o directivă operațională și eficientă care va include și realizarea unei baze de date a pasagerilor zborurilor intracomunitare și aceasta nu se va limita la crima transnațională. Al doilea aspect pe care vreau să-l subliniez este cel al luptei noastre împotriva traficului ilegal de arme. Vrem să se înceapă lucru în Consiliu, mai ales că a fost adoptată de Comisia Europeană directiva ce vizează armele de foc. În al treilea rând, trebuie să întărim controalele la frontierele noastre externe. Legislația actuală deja permite să desfășurăm controale sistematice și coordonate, chiar și în cazul cetățenilor care se bucură de circulația liberă. Cred că s-a discutat destul, este timpul ca noi să implementăm deciziile luate. Nu este o opțiune, este o obligație. Prin concluziile Consiliului, invităm Comisia Europeană să realizeze un proiect de revizuire cu amendamente pentru codul Schengen. Vrem să ne asigurăm că nu vom bloca libera circulație dar totuși trebuie să urmăm această cale.

De adăugat că România a fost reprezentată de ministrul justiţiei, Raluca Prună, şi de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă. Poziţia țării noastre este cea de susţinere a măsurilor care asigură securitatea cetăţenilor europeni şi protejarea valorilor şi a principiilor care fundamentează construcţia europeană.