Acesta include înăsprirea condițiilor de achiziționare a armelor de foc în UE, specificații legale mai clare pentru cei care dețin arme de foc, o mai bună cooperarea a statelor membre. Urmează să fie prezentate și acțiunile concrete referitoare la traficul de arme de foc și explozibili.

Până la sfârșitul anului se dorește finalizarea unui acord privind registrul cu numele pasagerilor.
Pentru ca spațiul Schengen să fie functional, frontierele trebuie să fie sigure, deci, statele membre trebuie să folosească indicatori comuni de risc pentru teroriști. Propunerea pentru paza de coastă și de frontiere este în pregătire pentru luna decembrie și pentru primăvară, un pachet privind frontierele inteligente.
Centrul European pentru Contraterorism din Europol se va lansa pe 1 ianuarie, prin colaborarea tuturor statelor membre.
Tot în cadrul Europol există și o unitate specială care supraveghează conținutul de pe internet, care trebuie să reducă volumul de materiale al teroriștilor.
Comisarul pentru migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos a mai adăugat:
Avem și o propunere de modificare a cadrului european privind terorismul, până la sfârșitul lui noiembrie- astfel, se va armoniza incriminarea infracțiunilor legate de terorism…de asemenea,finalizăm evaluarea privind măsurile suplimentare care se pot adopta pentru combaterea finanțării terorismului.