Liderii europeni şi africani au stabilit soluţii comune în cadrul Summit-ului international de la La Valletta, Malta. Detalii în rubrica Instantaneu european, realizată de Andreea Drăguleasa, Bucureşti FM

Europa va contribui cu încă 1,8 miliarde euro la combaterea cauzelor migraţiei ilegale din Africa.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker a lansat la summit-ul de la La Valletta Fondul fiduciar de urgenţă, instrument complementar acţiunilor de asistenţă acordată de Uniune ţărilor din Africa.
Banii provin din instrumentele de finanțare ale Uniunii Europene, dar și din contribuții ale statelor membre și ale altor donator, precum Norvegia şi Elveţia.
La reuniunea de la La Valletta a fost adoptat şi un plan de acţiune care include măsuri ce vizează o mai bună organizare a căilor legale de migrație și de mobilitate, intensificarea luptei împotriva rețelelor infracționale implicate în activități de introducere ilegală de migranți și de trafic de persoane şi intensificarea cooperării în problema returnării și readmisiei.
În ceea ce priveşte relocările, Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker s-a declarat dezamăgit:
“ Nu sunt deloc mulţumit de ritmul de până acum al relocărilor. 130 de persoane au fost relocate în vreme ce intenţia noastră era să relocăm 160 000. Nu avem mult timp şi dacă păstrăm acest ritm vom ajunge la rezultatul dorit în 2101, prin urmare trebuie să mărim viteza.”
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker
Turcia a fost şi ea în centrul discuţiilor, ca ţară ce găzduieşte peste 2 milioane de imigranţi din Orientul Mijlociu.
Un summit Uniunea Europeană- Turcia este programat la sfârşitul acestei luni.