La Consiliul extraordinar de justitie și afaceri interne, de ieri, de la Bruxelles, miniștrii de interne au discutat măsuri concrete pentru a face față crizei migrației.

Europa trebuie sa rămână deschisă, dar să fie o Europă în care regulile care au fost stabilite, se respectă. Există dreptul de azil, este o caracteristică a Uniunii, dar un migrant nu poate beneficia de el, dacă refuză să coopereze cu autoritățile. Deasemenea, migranții nu pot să-și aleagă țara de destinație; UE trebuie să poată utiliza mecanismul de relocare și redistribuire a migranților, a spus Jean Asselborn ministrul luxemburghez pentru afaceri europene, imigrație și azil.
Comisarul pentru migrație și afaceri interne, Dimitri Avramopoulos a declarat:
Contăm pe țările aflate de-a lungul traseului migranților, să-și mărească capacitățile de primire pentru a ajunge la 100.000 de locuri. Securizarea frontierelor externe ale UE, este unul din cei 4 piloni ai agendei europene pentru migrație- vom face asta prin întărirea rolului Frontex și dezvoltarea standardelor la nivelul UE, de asemenea, vom prezenta o propunere, până la sfârșitul anului, privind un gardian european de frontieră și de coastă.
Departe de noi gândul de a înființa centre de detenție. Vorbim despre acele centre de prelucrare- servicii de asistență în țările terțe, așa numita rută a Balcanilor, pentru că în statele membre UE avem hotspoturi.
Asselborn a mai adăugat că centrele de prelucrare ar trebui să se ocupe cu procesarea cererilor de azil ale tuturor celor ce nu pot fi înregistrați în țara de sosire. Să se facă amprentarea, înregistrarea și stabilirea cazurilor care se încadrează în cerințele de protective ale Convenției de la Geneva.