România îşi va menţine creşterea şi anul viitor, datorită relaxării fiscale şi creşterii consumului. Prognoza de toamnă a Comisiei Europene vine cu veşti bune şi în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi evoluţia şomajului.

De la Reprezenţanta Comisiei Europene în România, ofiţerul de presă, Mihai Roşioru: ”În ceea ce priveşte economia României, Comisia Europeană consideră că aceasta îşi va continua creşterea în următorii trei ani, ajungând la o rată de creştere de 3,5 % în 2015, de 4,1% în 2016 şi de 3,6% în 2017, pe fondul consolidării consumului, datorită relaxării fiscale. Pe de altă parte, previziunile economice menţionează faptul că economia este pe plus, însă creşte şi deficitul. Comisia estimează în 2017 o creştere a deficitului structural până la aproape 4% din PIB. De asemenea, deficitul bugetar este aşteptat să crească la 2,8% din PIB în 2016 şi la peste 3% din PIB în 2017. La fel şi datoria publică va ajunge la 42,8% din PIB în 2017. Aceste date sunt previziuni economice, ele iau în calcul toate datele disponibile până la data de 22 octombrie 2015 şi se bazează pe politicile economice anunţate de statele membre la momentul acestei prognoze. Următorul set de previziuni economice va fi publicat în februarie 2016.”
Economia zonei euro își continuă redresarea moderată. Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice și financiare: „Economia europeană își continuă tendința de redresare. În perspectiva anului 2016, vedem accelerarea creșterii și scăderea șomajului și a deficitelor bugetare. Și totuși îmbunătățirile sunt încă distribuite neomogen: în special în zona euro, convergența nu se realizează suficient de repede.”
Redresarea economică se manifestă în toate statele membre: cererea internă este pe plus, şomajul în scădere, iar investiţiile ar putea creşte datorită condiţiilor mai bune de finanţare. Comisia va actualiza previziunile sale economice în februarie 2016.