Al treilea transport de imigranţi din state din sudul Europei a plecat spre o altă ţară a Uniunii Europene, potrivit planului de relocare propus de Comisia Europeană.

Din Grecia, 30 de persoane s-au îmbarcat spre Luxemburg, majoritatea sirieni şi irakieni. Cele şase familii au fost însoţite până la avion de premierul grec Alexis Tsipras, de comisarul european Dimitris Avramopoulus, de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz şi de ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn.
În acest context, comisarul Uniunii Europene pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulus, a declarat:
“Acest proces de relocare se va confrunta cu diverse dificultăţi. Din acest moment, trebuie să se transforme într-un proces regulat, astfel încât, treptat, succesul acestei politici să ofere un răspuns convingător la toate întrebările care sunt ridicate şi, în acelaşi timp, să ducă la realizarea obiectivelor pe care le avem în vedere.”
Grecia dispune de mai multe centre localizate în Lesbos, Chios, Samos şi Leros, însă nu are, deocamdată, un număr semnificativ de experţi ai UE promişi de statele membre. Este necesară prezenţa experţilor Frontex şi ai Biroului European de Sprijin pentru Azil. Ambele agenţii sunt utile în cadrul procesului de monitorizare şi evaluare, fiind considerate esenţiale pentru ca schema de relocare să fie cu adevărat funcţională.
Conform planului de relocare decis de UE în luna septembrie, un numar de 160.000 imigranţi, dintre care 66.000 intraţi prin Grecia, urmează să fie distribuiţi între ţările blocului comunitar pe o perioadă de doi ani.
Două serii au plecat deja din Italia în luna octombrie, cu destinaţia Suedia şi Finlanda, în total fiind vorba despre 87 de persoane, sirieni si eritreeni.

.