Raif Badawi, un blogger din Arabia Saudită, este câştigătorul din acest an al Premiului Saharov, acordat de Parlamentul European. Acest premiu reprezintă o recunoaştere a eforturilor depuse de persoane şi organizaţii din întreaga lume pentru libertăţile fundamentale. Felicia Ristea, Radio Timişoara.

Raif Badawi este activist pentru drepturile omului şi autorul site-ului Free Saudi Liberals. El a fost arestat în 2012 fiind acuzat de insultarea Islamului şi judecat pentru mai multe capete de acuzare. În 2014 Raif Badawi a fost condamnat la 10 ani de închisoare, 1.000 de lovituri de bici şi o amendă consistentă pentru insultarea valorilor islamice pe site-ul său. Primele 50 de lovituri de bici i-au fost aplicate lui Raif Badawi în fața a sute de spectatori, la 9 ianuarie 2015. În luna februarie, Parlamentul European a aprobat o rezoluţie prin care condamna cu fermitate biciuirea lui Raif Badawi, denunțând „un act crud şi şocant”. Legislativul european a cerut autorităţilor din Arabia Saudită „să-l elibereze imediat şi necondiţionat, considerându-l un prizonier de conştiinţă, reţinut şi condamnat doar pentru că şi-a exercitat dreptul său la libertatea de exprimare”. La începutul acestei săptămâni, soţia sa, Ensaf Haidar, care în prezent locuieşte în Canada cu cei trei copii, a anunţat că autorităţile saudite au decis să organizeze o nouă biciuire.
Anunţul oficial al preşedintelui Parlamentului European, Martin Schultz, prin care Raif Badawi este desemnat cîştigător al premiului Saharov pentru libertatea de gândire pentru anul 2015 a fost îndelung aplaudat de membrii Parlamentului care s-au ridicat în picioare în semn de respect.

Doresc să mulţumesc Parlamentului pentru suportul acordat în luarea acestei decizii. Astăzi, din cauza situaţiei speciale a domnului Badawi care cred că este un om excepţional, un om exemplar de bun, care a primit una din cele mai cumplite condamnări ale acestei ţări, ce nu poate fi descrisă altfel decît tortură, îi solicit regelui Arabiei Saudite să îl achite şi să îl elibereze pe domnul Badawi pentru a-şi putea primi premiul.
Relaţiile dintre ţările membre ale Uniunii Europene cu ţările partenere depind de respectarea drepturilor omului de către partenerii noştri iar în cazul domnului Badawi drepturile fundamentale ale omului nu doar că tu sînt respectate dar sînt călcate în picioare. Aşadar, doresc să chem astăzi regele să oprească execuţia acestei sentinţe, să-l elibereze pe domnul Badawi, să-i permită acestuia să se întoarcă la soţia sa şi să-i permită să călătorească aici, în decembrie, pentru a primi premiul.

Raif Badawi a fost anul acesta unul dintre cei trei finalişti aleși dintre candidații pentru premiul Saharov. Ceilalți doi finaliști au fost liderul opoziţiei ruse, Boris Nemțov, care a fost asasinat în februarie, şi opoziţia democratică din Venezuela, reprezentată de Mesa de la Unidad Democratica şi deținuții politici.
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an pentru a onora persoane şi organizaţii care apară drepturile omului şi libertăţile fundamentale.