Motivul- iniţiativa legislativă ar putea duce la reintroducerea unor verificari la granitele dintre statele care susţin şi cele care se opun OMG-urilor. Claudia Ruse de la București Fm ne oferă detalii in Rubrica Euranet Plus de astăzi….

Parlamentul European a respins propunerea legislativă care ar fi permis fiecărui stat membru UE să restricționeze sau să interzică vânzarea sau utilizarea pe teritoriul său a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE.
Deputatii sunt ingrijorati ca această lege ar putea fi inaplicabila sau că ar putea duce la reintroducerea unor verificari la granițele dintre statele care susțin și cele care se opun OMG-urilor.

Europarlamentarul Giovanni La Via, ale cărui recomandari de a respinge propunerea au fost aprobate cu 577de voturi a spus că decizia legislativului European este un semnal clar adresat Comisiei Europene.

“ Aceasta propunere ar putea să dea peste cap tot ceea ce s-a realizat cu piața unică si uniunea vamala. In ultimele luni, au fost exprimate serioase ingrijorări privind lipsa unui studiu de impact, privind compatibilitatea propunerii cu piața unică și aplicabilitatea ei in realitate. Nu a existat nicio evaluare a posibilelor consecințe sau a altor posibile optiuni”.

Raportorul Giovanni la Via crede că această propunere ar putea avea consecințe negative asupra agriculturii din UE, care este dependentă de suplimentele de proteine provenite din surse de organisme modificate genetic.

”Ar putea avea efecte negative indirecte și asupra importurilor. Și, în cele din urma, există îngrijorări ca această propunere nici nu ar putea fi aplicată de fapt pentru că nu există controale la granițele din UE” a mai spus Giovanni La Via.

Această propunere, care ar modifica legislația UE existentă pentru a le permite statelor membre să restricționeze sau să interzică utilizarea pe teritoriile lor a unor alimente bazate pe organisme modificate genetic aprobate de UE, a fost depusă de Comisie la 22 aprilie 2015.

Comisia a sugerat că această propunere ar trebui modelată pe o altă lege UE, privind OMG-urile destinate cultivării, care a intrat în vigoare în aprilie 2015. Aceasta le permite statelor membre să interzică cultivarea organismelor modificate genetic aprobate de UE pe teritoriul lor. Însă cultivarea acestor organisme are loc doar pe teritoriul unui stat membru, în timp ce comercializarea lor traversează granițele, ceea ce înseamnă că o interdicție națională de „comercializare și utilizare” ar putea fi dificil sau imposibil de aplicat fără a reintroduce verificări la graniță a importurilor.
Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentara Vytenis Andriukaitis a spus că propunerea nu va fi retrasă de Comisia Europeană, dar va fi discutată de Consiliul de Miniștrii.