Detalii ne oferă Mirabela Afronie de la Radio România Reşiţa.

Taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text și a utiliza internet mobil în altă țară din Uniunea Europeană vor fi interzise. Parlamentul European a decis eliminarea tarifelor suplimentare din 2017, precum și reguli clare privind accesul la internet.
Europa va deveni singura regiune din lume care va garanta legal internetul deschis şi neutru, a spus raportorul Pilar del Castillo, în dezbaterea dinaintea votului.
Într-un final, datorită Parlamantului European au fost eliminate tarifele suplimentare de roaming, o decizie așteptată de multă vreme de toată lumea. Tarifele vor fi interzise începând cu 15 iunie 2017, însă începând cu 30 aprilie 2016, preţul va scădea de patru ori faţă de cât este acum. Va veni curând momentul în care vom putea călători în toată Europa fără a ne face griji că atunci când ne vom întoarce acasă vom avea de plătit o factură uriaşă

Taxele de roaming nu trebuie să depășească din primăvara anului viitor 0,02 euro pentru mesajele text, 0,05 euro pe minut pentru apelurile vocale, şi tot atât pe megabyte la utilizarea internetului mobil.

Dacă operatorii pot să dovedească faptul că nu pot recupera costurile și că afectează prețurile interne, autoritățile naționale îi pot autoriza să impună taxe suplimentare minime, dar doar în cazuri excepționale. Pentru a preveni abuzurile cum ar fi roamingul permanent, firmele pot în anumite condiții să aplice o taxă modică, mai mică decât limitele actuale. Companiile care oferă acces la internet nu au voie să blocheze sau să încetinească traficul, decât dacă acest lucru este cerut de sentințe judecătorești sau de legi.

Furnizorii de internet vor fi obligaţi să ofere utilizatorilor care semnează contracte explicaţii clare privind vitezele de descărcare şi încărcare la care se pot aştepta în realitate. Orice diferenţă semnificativă poate fi un motiv pentru rezilierea contractului sau oferă dreptul de a primi compensaţii. Autoritățile naționale de reglementare vor fi responsabile cu verificarea acestor situații pentru a vedea dacă diferența reprezintă o încălcare a contractului sau nu.

Lucrurile nu se vor schimba în ceea ce priveşte țările din afara Uniunii Europene. Cetăţenii sunt sfătuiți de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații să studieze cu atenție ofertele furnizorilor, tarifele pentru serviciile de voce și date în afara zonei. De exemplu un utilizator român aflat în Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada sau S.U.A. poate plăti peste 2 euro/minut în cazul unui apel efectuat către România sau 1 euro/minut pentru un apel primit în roaming. Comparativ, un utilizator care călătorește în spațiul Uniunii Europene plătește maxim 0,19 euro/minut pentru un apel efectuat către orice destinație din Uniunea Europeană și cel mult 0,05 euro/minut pentru primirea unui apel, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif).