Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Raif Badawi este un blogger din Arabia Saudită care în prezent execută o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru insultarea Islamului pe site-ul său, unde promovează dezbaterile sociale, politice și religioase.
Badawi este activist pentru drepturile omului; a fost arestat în 2012 și condamnat la 10 ani de închisoare, 1000 de lovituri de bici și o amendă consistentă. Primul set de lovituri de bici i-a fost administrat în public, în luna ianuarie a acesti an. Restul au fost amânate în urma protestelor internationale.
În luna februarie, Parlamentul European a aprobat o rezoluție care condamnă cu fermitate biciuirea lui Raif Badawi ca fiind „un act crud și șocant” și cere autorităților din Arabia Saudită „să-l elibereze imediat și necondiționat, fiind considerat un prizonier de conștiință, reținut și condamnat doar pentru că și-a exercitat dreptul său la libertatea de exprimare”.
Președintele Parlamentului European, Martin Shultz, a spus despre câștigătorul desemnat al premiului Saharov pentru acest an:
Este un erou al lumii moderne a internetului, care se luptă pentru democrație și libertatea de gândire, și care se confruntă cu tortura. I-am cerut azi regelui Arabiei Saudite să-l grațieze imediat, să-l elibereze și să-I dea șansa de a-și primi premiul în decembrie, aici, în plenul Parlamentului European.