Concept photo of the modified fruit

Despre ce este vorba, aflăm din rubrica Instantaneu European, realizată de Andreea Drăguleasa, BFM.

Statele membre nu vor avea posibilitatea de a restricţiona sau interzice, individual, comercializarea alimentelor bazate pe organisme modificate genetic aprobate de Uniunea Europeană.

Asta deoarece ieri Parlamentul European a respins propunerea legislativă prin care Comisia Europeană dorea să modifice normele în vigoare.
Raportorul Giovanni La Via s-a declarat îngrijorat cu privire la efectele pe care le-ar putea avea o astfel de lege:
“ Reintroducerea controalelor la graniţe între statele membre ar anula ceea ce s-a realizat în privinţa uniunii vamale şia pieţei unice”
Raportorul Giovanni La Via a mai spus că propunerea ar avea consecinţe negative şi asupra zootehniei şi în general asupra agriculturii practicate în Uniunea Europeană, domenii în care sunt folosite suplimente de proteine provenite din surse de organisme modificate genetic.
În plus, legea ar aproape imposibil de aplicat nemaiexistând controale la graniţele din Uniunea Europeană.
Recomandarea raportorului de a respinge propunerea a fost urmată de 577 de europarlamentari care au votat pentru, s-au înregistrat, de asemenea, 75 voturi împotriva respingerii și 38 de abțineri.
Comisia Europeană a anunţat, prin intermediul comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis că nu va retrage propunerea legislativă , ci aceasta va fi discutată de Consiliul de Miniștri.