Un Eurobarometru regional, primul din anul 2012, relevă faptul că şomajul reprezintă cel mai mare motiv de îngrijorare pentru cetăţenii Uniunii. Conform aceluiaşi sondaj tot mai mulţi europeni consideră migraţia este un alt motiv de preocupare. Felicia Ristea, Radio Timișoara.

Membrii Comitetului Regiunilor au reacționat la rezultatele celui mai recent Eurobarometru care a cuprins peste 60,000 de cetățeni din 209 regiuni europene. Eurobarometrul regional, primul după 2012, arată o îngrijorare accentuată privind șomajul și, imigrarea, ca temerea ce se extinde cel mai rapid. Președintele Comitetului Regiunilor,, a declarat: ”Uniunea Europeană trebuie să reducă distanța dintre instituții și cetățeni. Pentru asta trebuie, în primul rînd, ca cetățenii să fie ascultați. Acesta este motivul pentru care ne bucurăm să avem sondaje anuale ca parte din eforturile noastre de a crea o Europă centrată pe cetățean.” Susținînd importanța apropierii dintre cetățeni și instituțiile europene, președintele Comitetului Regiunilor Markku Markkula, a explicat:

Rolul Comitetului Regiunilor este să creeze o cultură a cooperării de jos în sus, de la firul ierbii, o nouă abordare. Atmosfera creată este crucială deoarece este singura care ne ajută să schimbăm practicile. Este singura cale prin care putem avea creșterea sustenabilă de care avem nevoie; o dezvoltare centrată pe individ, într-o abordare umană. Rolul Comitetului Regiunilor este foarte important devreme ce este singura instituție europeană care reprezintă opiniile la nivel local și regional.

Rezultatele Eurobarometrului au fost prezentate la cea de-a șasea conferință europeană pentru comunicare publică în prezența primului ministru al Luxemburgului, Xavier Bettel, țară ce deține președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. Acesta a arătat importanța guvernelor naționale:

Uniunea Europeană este puternică, a dovedit acest lucru de mai multe ori în ultimele luni, dar trebuie să arate și o cale comună de rezolvare a problemelor cu care ne confruntăm la nivel European. Guverenele trebuie să fie mai receptive la nevoile cetățenilor. Studiile despre opinia publică la nivel local pot ajuta în conturarea unor obiective comune.

Maria Ciorba, reprezentînd centrul Europe Direct Timișoara ne rezumă datele sondajului:

Șomajul a fost identificat a fi cea mai importantă problemă pentru 46% dintre respondenți, o temere aflată în scădere cu 9 procente față de 2012. Tendințe crescătoare au fost semnalate la capitole ce descriu situațiile economice ale regiunilor în sensul aprecierii ca ”bună” a calitătii vieții și a situației generale. Cu toate acestea, datele privind temerea de șomaj sînt încă foarte accentuate în întreaga Europă. Au arătat un nivel crescut de preocupare în legătură cu imigrarea 35 pînă la 50% dintre respondenții din diverse regiuni europeneși mai mult de 50% din respondenții din Bavaria și Baden-Wurttemberg au declarant că imigrația este cea mare problemă a regiunii lor.

Comitetul Regiunilor încurajează Uniunea Europeană să beneficieze de potențialul pieței unice europene, să întărească legăturile directe și economice de-a lungul întregii Uniuni și să încurajeze inovația. În punctajul realizat, Comitetul Regiunilor subliniază importanța transformării dezbaterii pe termen lung asupra imigrării în acorduri ferme și juste pentru toată lumea.