Mai multe informaţii, Cristina Ion, Bfm

Propunerea legislativă privind pachetele de vacanţă, agreată deja de Consiliul Europei şi aprobată de acesta la 18 septembrie, va actualiza legislaţia Uniunii Europene în acest domeniu, care datează din 1990.
De atunci, zborurile ieftine şi vânzările pe internet s-au intensificat, modificând substanţial obişnuinţele de planificare şi achiziţionare a vacanţelor. Noua legislaţie se va aplica unui număr de 120 milioane de consumatori care preferă să rezerve online pachetele de călătorie
Directiva actualizată, care urmează să fie supusă votului astăzi în cadrul Parlamentului European, îi asigură pe turişti că nu vor rămâne blocaţi în cazul în care un operator de transport aerian sau de călătorie dă faliment, protejează cumpărătorii împotriva creşterilor de preţuri sau modificărilor în orarul curselor aeriene şi specifică drepturile acestora în situaţii neprevăzute.
Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare a precizat
“Sunt de accord cu cei care au spus că trebuie sa discutăm mai mult despre turism şi să adaptăm oferta la noua eră digitală în care trăim. Vă mulţumesc pentru sprijinul manifestat în cadrul dezbaterii de astăzi. După votul final, Comisia Europeană va trebui să se se asigure că noua directivă va fi transpusă la timp şi în mod corect de statele membre oferind în acelaşi timp sprijin şi asistenţa acestora.”
Noua directivă dă posibilitatea anulării unui contract pentru un pachet de vacanţă dacă preţul creşte cu mai mult de 8% înainte de plecare.
De asemenea, turiştii vor primi informaţii clare privind contractul şi compania care îşi asumă responsabilitatea dacă ceva nu merge bine.
Organizatorul unei călătorii va fi obligat să asiste turiştii aflati în dificultate, de exemplu cu informaţii privind serviciile medicale şi asistenţă consulară şi să ajute la planuri alternative de călătorie.