O expoziție inedită a fost inaugurată ieri, de ONG Mare Nostrum, în parcul din fața Teatrului „Oleg Danovski”.
Cei mai impresionați au fost copiii, care s-au oprit să o privească, în drumul lor de la școală spre casă, dar și elevii de la Liceul Traian, care au venit împreună cu profesoara lor de biologie, Maria Sorescu.
Expoziția „Deșeurile de la A la Z” cuprinde o trecere în revistă atuturor tipurilor de deșeuri reciclabile. Totul este prezentat sub forma unei povești, în care PET-ul, Sticla,Hârtia și Doza de aluminiu sunt personajele principale.
Povestea începe cu Domnul Coș, containerul, în care toate aceste deșeuri își doresc să ajungă. Este curios faptul că încă din secolul XIX, când au fost introduse primele pubele pentru gunoi, s-au făcut primii pași către colectarea selectivă. Un motiv în plus ca noi, oamenii secolului XXI, să fim mai motivați pentru a face acest lucru, mai ales că știm că Planeta noastră se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari din cauza poluării.
Fiecărui tip de deșeu îi sunt rezervate câte patru panouri care fac cunoscute publicului larg principalele lor caracteristici, amenințările pe care le pot prezenta pentru mediul înconjurător dacă sunt aruncate la întâmplare, dar mai ales impactul benefic pe care îl pot avea colectarea selectivă și reciclarea lor.
Spre exemplu, PET-ul este deja omniprezent în viața noastră, însă puțini știu că locul său este în containerul galben. Aruncat la întâmplare, el poate dăuna mediului înconjurător timp de aproape cinci secole, în vreme ce, colectat separat și reciclat, poate duce la economisirea de energie. Este nevoie de numai 10 PET-uri reciclate pentru a produce energia necesară fabricării unui tricou sau a unui metru pătrat de covor.
Sticlei, pe de altă parte, îi ia 1 milion de ani ca să dispară din mediul înconjurător. Însă prin reciclarea unui simplu borcan de sticlă se economisește energie suficientă pentru alimentarea unui becde 100W, timp de 4 ore.
În schimb, problema pe care o pune reciclarea hârtiei este strâns legată defabricarea ei. Este nevoie de un copac în vârstă de 15 ani pentru producerea a 700 de pungi de hârtie, iar cu fiecare tonă de hârtie reciclată se salvează 17 copaci, peste 30.000 litri de apă și suficientă energie pentru a alimenta o locuință timp de 6 luni.
În ceea ce privește Doza de aluminiu, trebuie știut că aceasta este 100% reciclabilă, ea putând ajunge înapoi în raft în aproximativ 2 luni.
Expoziția „Deșeurile de la A la Z” își propune să demonstreze că toate acestea pot fi posibile cu minimum de efort din partea noastră. Tot ce trebuie să facem este să identificăm cele trei tipuri de containere –albastru (hârtie), galben (plastic și metal) și verde (sticlă) – iar ceea ce inițial poate părea uimitor și de necrezut va deveni realitate.
Această expoziție propune transformarea mediului înconjurător, făcând mici schimbări în viața noastră.
Expoziția Deșeurile de la A la Z face parte din proiectul „Educație pentru Marea Neagră”.Costurile sale totale se ridică la 70.875,33 euro, din care valoarea finanțării nerambursabile este de63.787,98 euro. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.