Comisia Europeană va stimula competitivitatea prin investirea a aproape 16 miliarde de euro în perioada 2016-2017 în cercetare şi inovare în cadrul programului Orizont 2020. Detalii ne oferă Papp-Zakor András, de la Radio România Cluj, în cadrul rubricii Local, regional, european – EuranetPlus.

Noile oportunităţi de finanţare oferite se integrează în linia priorităţilor politicii economico-sociale ale Comisiei prezentate de preşedintele Jean-Claude Juncker, contribuind în mod direct la crearea a noi locuri de muncă, creşterea economică şi investiţiile în ramurile de vârf.

Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare ştiinţă şi inovare:
„Prima prioritate a preşedintelui Juncker au fost întotdeauna locurile de muncă, investiţiile şi creşterea economică. Tocmai în acest scop vom aloca 2 miliarde de euro întreprinderilor mici şi mijlocii. Nu demult anunţam împreună cu colega mea Corina Creţu lansarea a ceea ce noi am numit „marca de excelenţă”, etichetă menită să faciliteze conlucrarea programului Orizont 2020 şi a fondurilor structurale. Este vorba de un instrument creat să propulseze pe o traiectorie „VIP”proiecte, care deşi nu sunt finanţate prin Orizont 2020, sunt foarte bune şi merită a fi realizate cu utilizarea unor fonduri structurale. Noi am ales instrumentul pentru IMM-uri pentru că este unul simplu. Multă lume se gândeşte la Comisia Europeană şi programele sale, ca fiind birocratice. Instrumentul pentru IMM-uri este un excelent contraexemplu! Dacă ai o idee bună în Europa, completează 10 pagini cu aceasta şi poţi primi 50.000 de euro pentru punerea ei în practică! „
Noul program de lucru alocă aproximativ 140 de milioane de euro proiectelor legate de internetul obiectelor, 200 de milioane pentru domeniul uniunii energetice, 700 de milioane pentru eficienţă energetică şi tehnologii cu emisie redusă de carbon.
Carlos Moedas:
„Urmează unul din cele mai importante feluri ale meniului nostru ştiinţific european: Consiliul European pentru Cercetare. Unii îi spun mini-premiile Nobel. Pentru că oamenii de ştiinţă care trec prin Consiliul European pentru Cercetare îşi schimbă viaţa în mult mai bine! Pătrund într-un club deosebit de exclusiv al excelenţei în domeniul cercetării. În perspectiva anului 2016 vom avea în jur de 1000 de granturi C.E.C şi 10.000 de burse de cercetare Marie Curie, deosebit de importante pentru viitor.”
Programul va sprijini de asemenea modernizarea industriei producătoare europene cu 1 miliard de euro iar economia circulară cu 670 de milioane. Vor exista alocări inclusiv pentru cercetare în domeniul securităţii frontierelor sau impactului fluxurilor migratorii asupra Europei.
Programul Uniunii Europene de finanţare a cercetării şi inovării Orizont 2020 a fost lansat la 1 ianuarie 2014. Pe parcursul a şapte ani, se vor investi 77 de miliarde de euro în proiecte de cercetare şi inovare pentru a sprijini competitivitatea economică a Europei şi pentru a extinde frontierele cunoaşterii umane.