sigla PERezultatele ultimului Eurobarometru arată că provocările legate de migrație trebuie abordate la nivelul întregii Uniuni Europene.

Imigrația și terorismul sunt preocupările cu cel mai rapid ritm de creștere în rândurile cetățenilor din Uniunea Europeană, conform ultimului Eurobarometru comandat de Parlamentul European, și realizat de către TNS. La sondaj au răspuns 28150 de persoane din toate Statele Membre în perioada 19-29 Septembrie 2015.

Doi din trei europeni consideră că deciziile legate de migrație trebuie să fie adoptate la nivelul Uniunii Europene, mai degrabă decât la nivelul guvernelor naționale. Procentul de 66% reprezintă o medie, existând diferențe semnificative de la o țară la alta. Astfel, în țări precum Cipru, Germania, Spania, Luxemburg sau Olanda, între 79% și 81% dintre cetățeni favorizează adoptarea deciziilor la nivel comunitar, în timp ce în timp ce în Estonia, Polonia și Slovacia, procentul este de 40%. Dintre români, 60% consideră că deciziile trebuie luate mai degrabă la nivelul UE.

78% dintre cetățenii UE consideră că e nevoie de o mai bună distribuție a solicitanților de azil. Țările cu procentele cele mai mari (peste 90%) în favoarea acestei afirmații sunt Germania, Suedia, Malta, Grecia, Olanda și Belgia, în timp ce în România 59% din persoane sunt de acord. În țări precum Cehia, Slovacia și Estonia, ponderea celor care susțin o mai bună distribuție este sub 50%.

Cei 78% dintre cetățenii care sunt de acord cu o mai bună distribuție a solicitanțor de azil au fost chestionați ulterior în legătură cu metoda concretă de distribuție, mai exact cotele obligatorii decise la nivelul UE. Măsura este susținută de 75% dintre europenii, respectiv 44% dintre românii care anterior se pronunțaseră în favoarea unei mai bune distribuții a solicitanților de azil.

Referitor la criza economică, 32% dintre europeni cred că aceasta va mai dura mulți ani, același procent fiind înregistrat și în România. Printre cei mai optimiști se numără locuitorii din Malta, Danemarca și Irlanda, în timp ce peste 50% din greci și francezi se declară pesimiști cu privire la sfârșitul crizei economice.

Rezultatele complete ale sondajului sunt disponibile la http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/en/20150630PVL00108/2015-parlemeter