David Cameron – Prim-ministrul britanic își prezintă luni (n.r.19.10.2015) “noua strategie contra extremismului”. Aşa cum relatează AFP London, această strategie cuprinde o serie de măsuri ce includ mai ales facilitarea retragerii paşapoartelor minorilor pentru a-i opri să se alăture unor grupări cum ar fi Statul Islamic.

Guvernul Cameron speră ca astfel să contracareze recrutarea în Marea Britanie a combatanților străini de către grupări jihadiste.

Potrivit cifrelor oficiale, peste 700 de britanici ar fi plecat să lupte în regiunile din Siria și Irak controlate de SI, dintre care 300 s-ar fi întors în Marea Britanie.

Un „element cheie” al acestei strategiei este „de a face mai mult pentru a proteja copiii și persoanele vulnerabile contra riscului de radicalizare”, urmează să declare luni Cameron, potrivit unui comunicat publicat de serviciile sale.

Potrivit sursei citate, guvernul britanic se teme că părinții “preocupați de posibilitatea că copiii lor de 16, 17 ani s-ar putea duce în afara țării sub influența extremiștilor ar putea cere ca pașapoartele lor să fie retrase”.

David Cameron urmează de asemenea să anunțe că “orice persoană care a fost condamnată pentru infracțiuni legate de terorism sau activități extremiste va avea automat interdicție de a lucra cu copiii sau persoane vulnerabile”.

Anul care s-a scurs a fost marcat în Marea Britanie de mai multe cazuri implicând minori plecați să se alăture grupării Statul Islamic ce au marcat opinia publică, în special cel din luna februarie când trei adolescente de 15 și 16 ani au plecat din țară pentru a ajunge în Siria.

Duminică, David Cameron a anunțat un plan de 5 milioane de lire sterline (6,8 milioane dolari) pentru a ajuta asociațiile și organizațiile locale să combată propaganda jihadistă, amintește France Presse.

Această strategie propusă de guvernul Cameron ar trebui să se concretizeze printr-un proiect de lege anti-extremism până la sfârșitul anului.

Marea Britanie a anunțat în repetate rânduri că problema terorismului trebuie atacată atât la nivel național, cât și european și internațional.

Sursa: http://news.yahoo.com/britain-unveil-counter-extremism-measures-230942154.html