Guvernul francez încurajează mersul pe biclicletă. Autoritățile au decis ca fiecare locuitor al Franței care va folosi bicicleta pentru a merge la muncă să fie răsplătit cu 25 de eurocenți pentru fiecare kilometru parcurs.

Această ”răsplată” este prevăzută în noua lege din Franța, privind tranziția energetică.
„Angajatorii care plătesc această indemnizaţie nu vor plăti cotizaţia socială corespunzătoare ei, iar cei care o primesc nu vor plăti impozit pe venit pentru ea”, a explicat ministrul francez al ecologiei Ségolène Royal. Indemnizaţia va avea caracter voluntar.

O altă decizie luată de Guvernul francez pentru protejarea mediului vizează acordarea unui ajutor de 1000 de euro familiilor care își înlocuiesc sobele, şemineele şi cuptoarele vechi cu modalităţi de încălzire mai performante.

Franţa nu este prima ţară europeană care încearcă acest sistem de ”răsplătire”: Danemarca, Germania, Olanda, Belgia şi Marea Britanie au, deja, o varietate de „scheme” care implică încurajarea mersului la muncă cu bicicleta, cu scopul de a reduce poluarea, de a îmbunătăţi sănătatea populaţiei şi de a reduce consumul de combustibili.