Primele imagini color ale învelişului de ceaţă din atmosfera lui Pluto, surprinse săptămâna trecută de misiunea New Horizons, dezvăluie că planeta are o culoare albastră, a anunţat NASA.

În plus, sonda spaţială a detectat şi numeroase mici regiuni expuse de gheaţă lichidă pe suprafaţa Pluto. Particulele propriu-zise de ceaţă sunt probabil gri sau roşii, însă modul în care acestea dispersează lumină albastră a captat atenţia echipei de cercetători ai misiunii New Horizons. „Acea nuanţă izbitoare de albastru ne oferă informaţii despre dimensiunea şi compoziţia particulelor de ceaţă”, explică omul de ştiinţă Carly Howett.

Alan Stern, omul de stiință care coordonează misiunea New Horizons pe Pluto, a declarat că descoperirea făcută este una importantă.

Săptămâna trecută, NASA a dezvăluit noi imagini cu suprafaţa lui Pluto, care arată diverse forme de relief – munţi, cratere şi canioane.

Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, Alan Stern ar fi spus: „Acea lume de acolo este vie”. „Are un ciclu meteorologic, are ceaţă în atmosferă, este activă din punct de vedere geologic… În fiecare săptămână rămân perplex”, a adăugat Alan Stern.

Pana acum, oamenii de stiință au reușit să proceseze doar 10% din informațiile adunate în misiunea New Horizons, așa că este de așteptat să apară mult mai multe noutăți despre Pluto pe măsură ce informațiile sunt analizate.

NASA a avut un an 2015 plin de descoperiri majore.  Printre acestea, găsirea urmelor de apă pe Marte şi identificarea unei „surori gemene a Terrei” – Kepler 452b, planeta care seamănă cel mai mult cu Pământul dintre toate exoplanetele descoperite până acum.

Alan Stern a mai precizat și că „anul 2015 va intra în manualele de știință”, fără să menționeze dacă acest lucru are legătură cu informațiile care au fost făcute publice până acum sau cu cele care urmează să fie dezvăluite.