Românii nu se mai împrumută la bănci, în schimb cumulează întârzieri tot mai mari la rambursarea celor aflate în derulare. Conform  datelor publicate de Centrala riscului de credit de la BNR, în care sunt înregistate  creditele neperformante (cu întârzieri de peste 90 de zile), se ridicau la 30,231 miliarde lei în luna august în creştere cu 310 milioane lei faţă de nivelul din iulie. Băncile au raportat în luna august restanţe la credite cu întârzieri de peste 1 an în valoare de 27,2 miliarde lei, în creştere cu o jumătate de miliard faţa de luna precedentă.

Pe spatele datornicilor, însă, înfloreşte afacerea recuperatorilor. De la bănci aceştia cumpără creditele neperformante de regulă cu 10% sau mai puţin din valoare şi reuşesc să recupereze cam o treime dintre ele. Aşa se face că din 2010 încoace afacerile de acest gen au crescut cu 40 de procente.

Anul trecut, în România activau aproape 200 de firme de recuperare de creanţe. Recuperatorii fiind acuzaţi de abuzuri şi ameninţări împotriva datornicilor. Conform statisticii publicate de BNR, în luna august 2015, în judeţul Caraş-Severin, valoarea creditelor restante era de 68,2 milioane de lei, în creştere cu 10% faţă de luna iulie.