Definită de Nelson Mandela ca cea mai puternică armă capabilă să schimbe lumea , pe 5 octombrie, în întreaga lume, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei. Evenimentul ţine să ne reamintească faptul că o educaţie de calitate reprezintă cheia unei reuşite profesionale.
În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi ORGANIZAŢIA INTERNATIONALĂ A MUNCII privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.
Prin urmare, UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfasoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora.
De atunci, s-a hotărât ca data de 5 octombrie sa fie dedicată cadrelor didactice, pentru a li se da reputaţia pe care o merită, pentru a sensibiliza întreaga lume, ţinându-se cont de rolul esenţial pe care-l joacă dascălii, în formarea de noi şi noi generaţii.
Pentru că profesorii nu sunt doar simpli instructori. Ei dezvoltă capacităţile copiilor, le îmbogăţesc cultura, îi ajută să-şi construiască un drum în viaţă, îi ghidează şi-i stimulează permanent, contribuind la dezvoltarea lor personală.
Sarcina este destul de dificilă pentru fiecare educator, dar acesta îşi îndeplineşte misiunea primordială cea de a insufla elevilor valorile fundamentale : dialogul, pacea, toleranţa, egalitatea, respectul.
Şi să nu uităm că, dupa ce au petrecut ani buni pe băncile şcolii elevii ajung cetăţenii care vor decide soarta lumii.

Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări