Peste 10.000 de noi unitati locative se vor finaliza in Bucuresti in acest an, a declarat Gabriel Voicu, directorul diviziei de new homes a Coldwell Banker Affiliates of Romania citat de Wall-street.ro.

Peste jumatate dintre locuintele noi care vor fi date in functiune, mai precis 51,5%, se adreseaza segmentului « mass market », adica preturi mici, de maxim 45-50.000 de euro, care se cumpara deobicei prin programul Prima Casa.

Prin comparatie in anii trecuti, oferta adresata segmentului mass market avea o cota de aproximativ 70% din totalul ofertei de locuinte noi, a adaugat Gabriel Voicu.

Aceste locuinte au, in general, are suprafete comparabile, sau chiar mai mici decat apartamentele vechi, nivelul finisajelor este mediu, iar de obicei sunt amplasate in zone periferice.

Dar, afirma Voicu, in acest an a inceput dezvoltarea mai multor proiecte rezidentiale adresate celor care au mai multi bani, locuinte care au o pozitionare mai buna si suprafete mai generoase comparativ cu cele adresate segmentului « mass market ».

Conform directorului Coldwell Banker, cresterea procentului  de locuinte noi cu pret mediu, care vor reprezanta 34% din piata in 2015, se explica prin cresterea increderii popultiei si a investitorilor in piata rezidentiala, prin ieftinirea creditelor, dar si in faptul ca economia o duce mai bine, iar previziunile sunt incurajatoare.

Locuintele scumpe, cu preturi de minim 70.000 de euro pentru doua camere,  vor reprezenta 14,47% din totalul livrarilor de pe piata rezidentiala din Capitala.

Wall-street.ro precizeaza ca noile locuinte vor fi relativ uniform distribuite in dideritele zone ale capitalei, dar Sudul ramane zona cea mai dinamica cu 27,39% dintre locuintele noi.

24,1% vor fi in Estul Capitalei, 21,45% vor fi in zona de Nord, 15,92% vor fi in Vest in timp ce numai 11,03% dintre noile locuinte vor fi in zonele centrale si semicentrale, unde preturile sunt cele mai mari.