Filarmonica de Stat din Arad deschide, joi, 1 octombrie, stagiunea cu un spectacol inedit. Este vorba despre spectacolul cu opera ‘Tosca’ de Giacomo Puccini ce va fi prezentat în Cetatea Aradului, momentan unitate militară.

Spectacolul va fi susținut în fața vechii biserici din Cetatea Aradului și va avea loc în baza parteneriatului dintre Filarmonică și Ministerul Apărării Naționale – Unitatea Militară 01249. Directorul Filarmonicii, Alin Văcean, spune că proiectul este dedicat Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

Cetatea Aradului este unitate militară, motiv pentru care accesul la spectacol se face doar în condiții speciale, pe baze de invitații. Acestea se mai pot procura la casieria Filarmonicii, care funcționează acum în incinta Teatrului Clasic din Arad.

Toţi cei care intră în posesia invitaţiilor trebuie să se înscrie pe o listă specială, aflată la casieria filarmonicii. La intrarea în cetate, numele fiecărui spectator va fi verificat în lista respectivă, de către reprezentanţii armatei. Drept urmare, cetăţenii sunt rugaţi să aibă asupra lor şi actele de identitate. De menţionat este şi faptul

că, fiind un obiectiv militar, accesul spectatorilor străini este interzis.

Cetatea Aradului se întinde pe mai multe zeci de hectare în centrul orașului, iar primăria intenţionează să o introducă în circuitul turistic. Conform istoricilor, planul fortificației a fost aprobat personal de împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea, iar cetatea a fost construită între după sistemul Vauban, în formă de dublă stea cu 6 colţuri, între anului 1763 şi 1783. Până în 1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar.