Ioan Holender Foto: Clemens FabryRadio România Regional vă prezintă proiectul „Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii, 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă, care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală”.

Astăzi vi-l prezentăm pe Ioan Holender, fugarul din România devenit directorul Operei din Viena. S-a născut în Timişoara, oraş al toleranţei interetnice, dar a trecut prin momente de cumpănă ca membru al unei familii cu origini evreieşti şi, apoi, ca fiu de exploatator burghez.

Lumea din jurul său s-a schimbat de mai multe ori, băieţelul domnului Holender, proprietar al unei mici fabrici de marmeladă şi oţet a simţit rasismul ce câştigă teren la finalul anilor ’30 şi în timpul războiului mondial, chiar în oraşul unde aşa ceva părea imposibil, iar apoi a asistat uimit la instaurarea legilor noului stat comunist.

Ioan Holender, omul unui destin fabulos a fost în tinereţe exmatriculat din toate universităţile României comuniste, din cauza originii nesănătoase.

Mai multe detalii pe site-ul EU aleg România.