Un avion sovietic la bordul căruia se aflau peste două milioane de ruble, despre care se spune că ar fi fost ai lui Stalin, a dispărut în mod misterios pe 26 iunie 1935. Vreme de opt decenii, nimeni nu a ştiut care a fost soarta lui.

Întâmplător sau nu, la scurt timp după trenul plin cu aur, localizat undeva prin tunelurile din sudul Poloniei, a apărut şi avionul sovietic plin cu bani, care s-a prăbuşit într-o zona nelocuită din Siberia în urmă cu 80 de ani. Hidroavionul Savoia-Marchetti S.55,  de fabricaţie italiană, transporta două milioane de ruble, aproximativ 2,3 de milioane de dolari din zilele noastre. A decolat din oraşul Alexandrovsk-Sakhalinksy iar legătura cu echipajul s-a pierdut după aproximativ o oră şi 15 minute.

Banii erau păziţi de doi agenţi ai NKVD iar destinaţia lor era secretă, fiind vorba de o misiune pentru Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul Rusiei în acele vremuri. La momentul prăbuşirii avionului, în 1935, autorităţile sovietice au abandonat suspect de repede căutările, gest care a alimentat diverse teorii conspiraţioniste.

Epava a fost găsită abia în zilele noastre, de membrii unui club dedicat explorării taigalei siberiene. Resturile aeronavei au fost găsite, la fel şi rămăşiţele celor trei membri ai echipajului şi ale celor nouă pasageri de la bord. Supriză este însă că nu s-a găsit nici urmă de bani şi nimeni nu ştie unde ar putea fi aceştia. O ipoteză este că aceştia au fost furaţi de vânătorii şi tăietorii de lemne care mai străbat regiunea. Conspiraţioniştii susţin însă că avionul a fost sabotat de cineva care avea interesul să pună mâna pe comoară.