Exceptie vor face doar institutiile de invatamant unde pelicula va putea fi vizionata in continuare, spune Thomas Ciulei, fiul celui ce a regizat celebra ecranizare a romanului lui Rebreanu- Liviu Ciulei.
Thomas Ciulei a decis ca din 19 octombrie sa nu mai acorde drepturi de difuzare ori proiectie publica a Padurii Spanzuratilor.
El afirma ca a fost a fost nevoit sa ajunga la aceasta masura extrema în urma atitudinii Centrului National al Cinematografiei privind restaurarea filmelor lui Liviu Ciulei.
In 2008, Liviu Ciulei a declarat ca, în cazul unei restaurari a filmului Padurea Spanzuratilor isi doreste ca aceasta sa fie facuta la cele mai inalte exigente.
Aceasta sansa s-a ivit chiar în 2008, cand Fundatia World Cinema Foundation, înfiintata de Martin Scorsese, a dorit sa ofere un proiect de restaurare a Padurii Spanzuratilor în valoare de peste 200 de mii de euro.
Dezinteresul Centrului National al Cinematografiei pentru gasirea solutiilor de a sustine aceasta laudabila initiativa pe plan intern a dus la retragerea ofertei facuta de World Cinema Foundation, pierzandu-se astfel o sansa uriasa de a resuscita un film al carui suport original, pelicula, începe sa-si atinga durata maxima de viata.