Copiii şi adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar au şansa de a găsi mai rapid şi mai uşor donatori, cu ajutorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În prezent, în acest registru sunt înscrişe 25.637 de persoane.
48 de pacienţi sunt în aşteptarea unui transplant, iar 20 dintre ei nu au încă donator compatibil identificat, spune medicul Aurora Dragomirişteanu.

Cele 3 centre de transplant din ţară au realizat împreună în ultimii 7 ani, peste 1000 de proceduri de transplant, dintre care 70 au fost realizate cu celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, în centrele de transplant din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş.

Astăzi este celebrată pentru prima dată la nivel mondial Ziua Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Astfel, li se aduc mulțumiri tuturor celor 25 de milioane de donatori voluntari din lumea întreagă, care prin gestul lor au salvat vieți.

În Capitală, bucureştenii vor primi informatii legate de donarea de celule stem hematopoietice în cadrul unei caravane. Centrul mobil de recoltare şi corturi publicitare vor fi amplasate în zona Universităţii Bucureşti (Facultatea de Arhitectură) în perioada 19-23 septembrie, respectiv în Parcul Herăstrău (Pavilionul H) în perioada 24 – 27 septembrie 2015.

Toţi trecătorii vor fi îndemnaţi să participe la un concurs cu premii, fiind invitaţi să împărtăşească un gând bun şi să mulţumesca donatorilor care dau viaţa mai departe.

Mesajele vor fi publicate într-un buletin pe pagină web www.registru-celule-stem.ro, iar cele selectate de juriu că fiind cele mai frumoase vor fi premiate.