Demonstraţii meşteşugăreşti, o microfermă de animale, concerte de muzică veche, dansuri populare şi, bineînţeles, degustări de produse tradiţionale – aceasta a fost propunerea Rural Fest 2015.

Ideea a fost pe placul bucureştenilor care au venit în număr mare pe Şoseaua Kiseleff pentru a petrece o zi în atmosfera recreată a unui sat românesc. Au mâncat preparate tradiţionale, gătite chiar în faţa lor, au privit cum se construieşte o casă din baloţi de paie, cum se ţese la război, cum se ciopleşte lemnul şi s-au relaxat în miros de iarbă proaspăt cosită.

Comisarul european, Corina Creţu, prezentă la eveniment, a subliniat faptul că trebuie făcut un efort colectiv pentru ca satul românesc să ajungă la acelaşi nivel cu cel din oricare alt stat european dezvoltat. O soluţie o reprezintă Programul operaţional regional:

„ Sunt 6,7 miliarde euro pentru următorii 7 ani, prin Programul operaţional regional, din Fondul de dezvoltare regională şi există o mulţime de posibilităţi pentru diversificarea economică în lumea satului, de la turism şi promovarea agroturismului, internet, servicii sociale, servicii publice, infrastructură pentru şcoli. Important e ca în perioada următoare să fie depuse proiecte mature, proiecte care, cu adevărat să facă diferenţa în viaţa de zi cu zi a oamenilor.”

Corina Creţu, comisar european pentru politici regionale.

România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai numeroasă populaţie care trăieşte în mediul rural, peste 7 milioane locuitori