Mormântul faraonului Tutakamon, descoperit în 1922, în Valea Regilor, din apropierea oraşului Luxor, va fi închis pentru public începând din data de 1 octombrie.  Autorităţile au luat această decizie în scopul ‘protejării şi conservării’ acestui monument arheologic, ‘unul dintre cele mai importante din Egipt’, a explicat ministrul antichităţilor, Mamdouh al-Damati.

Mumia lui Tutankamon va fi transferată într-o sală secundară a mormântului, a menţionat directorul Departamentului de Egiptologie din minister, Mohamed Afifi, fără a preciza durata procesului de restaurare. Acest anunţ vine după ce, presa internaţională a prezentat modul total lipsit de profesionalism în care fusese reparată masca funerară a lui Tutankamon, expusă într-un muzeu din Cairo.

Luna trecută, specialistul britanic Nicolas Reeves a declarat că, pe baza analizării unor fotografii, presupune că în mormântul faraonului mort la 19 ani s-ar afla o uşă secretă, care ar duce către camera mortuară a reginei Nefertiti.

Tutankamon a avut o domnie scurtă, aproximativ între anii 1333 şi 1324 î. Hr., iar în mormântul său a fost găsit un tezaur care conţinea, inclusiv o mască mortuară din aur masiv de 11 kilograme, încrustată cu pietre semipreţioase.