Astăzi îl evocam pe Mircea Eliade, scriitorul, filozoful, profesorul, un om, sau omul de geniu care a marcat cultura lumii.

în copilărie, i s-a interzis să citească. La începutul secolului trecut, medicina nu avea soluții pentru miopia gravă, iar părinții au fost sfătuiți să-l țină pe micul Mircea departe de oboseală cititului. La școală, a fost corijent tocmai la română și limbi străine, iar tatăl sau îl obligă să studieze pianul, şi îi organiza concerte la care veneau doar rude și prieteni.

Adolescentul miop care și-a trecut cu greu corigențele urmă să devină ilustrul profesor de istorie a religiilor din Statele Unite, iubit de hipioți și chiar în ziua de azi la o întrebare adresată pe forumul liceenilor „Care este autorul român preferat?” cei mai mulți au răspuns Mircea Eliade. Iată farmecul corigentului ajuns savant, al pianistului fără public, al călătorului exotic care a descoperit tainele Orientului, dar și iubirea pentru fiica unui învățat indian, al singurului om cu care Cioran vorbea românește, al activistului legionar care în timp ce scria articole antisemite lua poziție împotrivă persecutării intelectualilor evrei, al idolului pentru generații întregi de elevi și studenți din Chicago.

Eliade se obișnuise în copilărie cu etichetade Elev indisciplinat și mereu corijent. Într-o vară, din senin, el se hotărâ să schimbe totul din proprie inițiativă și cu propriile puteri. Dacă toți îl credeau o haimana, el le va dovedi că nu este așa. Le-a pregătit o supriza iar armă lui a fost tocmai tocul cu cerneală.

Continuarea articolului şi videoreportajul le regăsiţi AICI.