Anual, România pierde  8,8 milioane de metri cubi de pădure!

De multă vreme, pădurile României trec prin nişte schimbări dramatice, mii de copaci fiind tăiaţi anual.

Din acest motiv, câțiva voluntari din Bucuresti sub coordonarea Lianei Buzea sătui să vadă cum pădurile României dispar rând pe rând din cauza defrișărilor ilegale, împreună cu Asociaţia EcoAssist din Bucureşti şi alte câteva ONG-uri din ţară –  au pus la cale o acțiune impresionantă, un plan menit să reînverzească România.

Concret, printr-un parteneriat pe care l-au făcut cu Ministerul Mediului, tinerii voluntari au decis să planteze în luna noiembrie, în doar 24 de ore, un milion de copaci pe terenurile cu probleme din ţară.

Mai exact și-au propus să reînverzească terenurile uitate de autorități.

Tinerii voluntari au decis să planteze luna viitoare, în doar 24 de ore – 1 milion de puieți.

Proiectul, spune Liana Buzea, a început să încolțească în mintea ei in anul 2010, după evenimentul de salubrizare a României – “Let’s do it Romania”

Atunci, oameni din toate colțurile țării au luat parte la curățarea zonelor transformate în veritabile gropi de gunoi.

Un proiect de durată, plantarea celor 1 milion de copaci, nu este altceva decât un prim pas dintr-o amplă campanie de conștientizare a importanței pădurilor.

Voluntarii care se ocupă de acest proiect vor să-i facă pe români și nu numai să înțeleagă că tăierile ilegale, precum și cele abuzive sunt nocive pentru întreaga societate.

Plantarea propriu-zisă va avea loc pe 14 noiembrie, asta pentru că pregătirea de dinainte are nevoie de foarte mult timp, iar în momentul în care terenurile sunt înzăpezite lucrurile se mișcă mult mai greu mai spune Liana Buzea.

Procesul se va întinde pe ani buni, iar voluntarii implicați vor fi nevoiți să aibă grijă de pomișorii proaspăt plantați.

„O să fie o campanie de conştientizare, o să fie despre ce înseamnă pădurea, copacul, care sunt beneficiile aduse. Trebuie ca oamenii să ştie că pădurea îmbunătăţeşte calitatea aerului, filtrarea apei, fixarea solului“, precizează Liana Buzea inițiatoarea proiectului.

Pentru a putea să-şi facă o părere cât mai clară despre situaţia pădurilor din România în acest moment, voluntarii au reuşit să realizeze şi o hartă online a zonelor în care se fac tăieri de păduri. Astel, aplicaţia online este disponibilă pe Google Maps, acolo unde oricine poate să raporteze o zonă cu probleme de acest fel. Până în acest moment, pe harta online au fost făcute în jur de 2.000 de raportări, iar în spatele hărţii online ce se modifică în timp real sunt câţiva oameni care controlează întregul proces.

Dat fiind faptul că în țara noastră se taie anual milioane de metri cubi de pădure, în următoarea perioadă va începe să funcţioneze Garda Forestieră, iar anunțul a fost făcut recent de Graţiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Astfel, comisarii Gărzii Forestiere vor trebui să apere pădurea de tăierile ilegale, mai ales că prejudiciul creat de operaţiunile împotriva legii se ridică la peste 1 miliard de lei.

Graţiela Gavrilescu a mai spus că Garda Forestieră a luat ființă prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale, urmând să-şi înceapă activitatea în săptămânile viitoare.

plantam fapte bune