Din 21 septembrie până în 20 octombrie va avea loc la Cluj Walking Month – luna mersului pe jos. Va fi o primă ediţie-pilot, care doreşte să stimuleze interesul pentru mişcare, dar şi să susţină o cauză umanitară. De banii care se vor strânge de la participanţi va beneficia Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă pentru Copii din Cluj. Reprezentanţii spitalului vor fi prezenţi la lansarea evenimentului, duminică, 20 septembrie, la ora 12.00, la Cazinoul din Parcul Central.

Mersul pe jos e pentru o viaţă, nu pentru o lună. Aşa ar spune cei care practică cea mai simplă dintre formele de mişcare ca pe un sport, oriunde în lume. Iniţiativa dedicată comunităţii la Cluj, în acest an, a pornit de la una dintre firmele de IT, Betfair România,care a organizat-o în trei ediţii anterioare pentru angajaţii săi. Acum, în parteneriat cuFundaţia Comunitară Cluj, evenimentul ia amploare.

Dorim să încurajăm mersul pe jos, oamenii care au muncă de birou să fie mai activi. Ne dorim o comunitate total implicată. Ne dorim ca fiecare om să renunţe la maşină, dacă nu în întregime, cel puţin să folosească mijloacele de transport în comun, să vină la serviciu pe jos, să meargă pe jos acasă… să avem oameni mai activi, cu o sănătate mult mai bună, să avem maşini mai puţine, să putem să respirăm un aer mai curat.” (Larisa Andrecuţiu, coordonator de proiect, Fundaţia Comunitară Cluj)

Paşii făcuţi de fiecare participant timp de o lună vor fi contorizaţi de o brăţară de monitorizare şi o aplicaţie pe telefonul mobil. 600 de brăţări au fost deja achiziţionate pentru ediţia-pilot din acest an – şi asta va fi tot. Neştiind cum se vor desfăşura lucrurile, organizatorii nu s-au încumetat deocamdată la mai mult. Dar numărul maxim de participanţi a fost deja atins.

Înscrierea a costat 100 de lei (85 de lei pentru primii înscrişi). Ea include brăţara de monitorizare, care le va rămâne participanţilor. Se „merge pe jos” individual, dar paşii se numără în echipe de câte patru oameni. Echipe, pentru că participanţii se pot motiva mai uşor, unii pe alţii şi pe ei înşişi, explică Larisa Andrecuţiu.

Se estimează că se vor strânge în jur de 40.000 de lei, bani care vor ajunge la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă pentru Copii din Cluj, pentru dotarea cu echipamente medicale.

Organizatorii se gândesc deja la o nouă ediţie Walking Month pentru anul viitor. Până atunci, antrenamentele la mersul pe jos sunt în toi, aşa cum am constatat pe străzile oraşului.

Merg pe jos destul de des. Astăzi am mers din Grigorescu în centru, înapoi în Grigorescu, apoi la şcoală… destul. Ajută la sănătate, la de toate, chiar e ok”, îmi spune o doamnă cu o fetiţă de vreo patru anişori lângă ea. Un tânăr care aşteaptă autobuzul într-o staţie îmi explică că, de data asta, drumul pe care îl are de făcut e prea lung, dar că merge pe jos la şcoală în fiecare zi, cam un kilometru, ceea ce i se pare un lucru bun, fiind un mod de a face mişcare. În sfârşit, o doamnă pensionară, pe care o opresc din mers, îmi răspunde că merge pe jos zilnic, cel puţin o jumătate de oră. „La vârsta mea e bun mersul pe jos”, adaugă ea.

Un lucru pe care l-ar putea spune oricine.