O femeie de 90 de ani din comuna Petru Rareş i-a ajutat pe pirotehnişti să descopere mai multe obuze

Un număr de 21 de lovituri de artilerie de calibrul 76 mm, rămase neexplodate cel mai probabil din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost găsite în curtea unui bărbat din comuna Petru Rareş.

În timp ce scotea cartofi, bărbatul a identificat o lovitură de artilerie, astfel că a sunat la numărul unic de urgenţe 112, oprindu-se din orice activitate în zona respectivă.

Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Bistriţa, ajuns la locul indicat a procedat la cercetarea terenului cu ajutorul detectorului de metale şi a găsit celelalte elemente de muniţie.

La misiunea de asanare a terenului şi neutralizare a muniţiei respective a participat şi o femeie în vârstă de 91 de ani, care pe timpul căutării cu detectorul de metale a indicat locul exact unde s-ar afla muniţia respectivă.

Aceasta a fost martoră, când avea vârstă de 19 ani, la momentul în care trupele ruseşti au coborât din tancuri 25 de lovituri de artilerie.

Cele patru elemente de muniţie care lipsesc au fost scoase din pământ de câţiva tineri în urmă cu mai bine de 30 de ani şi duse într-o zonă apropiată, în încercarea de a le provoca distrugerea, dar fără rezultat.

Elementele de muniţie, cântărind peste 100 kg, au fost preluate de echipajul pirotehnic şi transportate în condiţii de siguranţă într-un loc special amenajat, unde urmează să fie distruse alături de altele găsite pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.