Preşedintele Klaus Iohannis va adresa, miercuri, un mesaj celor două Camere ale Parlamentului.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va avea loc la ora 11,00.

Pe 4 septembrie, şeful statului le-a transmis preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, că doreşte să adreseze Parlamentului un mesaj pe 16 septembrie.

Preşedintele a precizat luni că va aborda cu această ocazie chestiunea imigranţilor, dar a punctat că nu trebuie să ceară niciun mandat pentru a reprezenta România la Consiliul European.

‘Este posibilă o consultare a Parlamentului, dar nu este uzuală. Preşedintele României nu trebuie să ceară niciun mandat pentru a reprezenta România la Consiliul European. Este de dorit să se cunoască părerea nu numai a partidelor şi a politicienilor, ci şi a Parlamentului’, a spus Iohannis, la Cotroceni, întrebat dacă este de părere că Parlamentul ar trebui să ia o decizie în ceea ce priveşte soarta refugiaţilor.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministrul al Afacerilor Interne, a prezentat luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, mandatul încredinţat de preşedintele Iohannis şi de premierul Ponta, care prevede că România nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranţi de către Comisia Europeană.

‘Vicepremierul a arătat că, potrivit mandatului, România va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi a încă 80 de persoane din afara Uniunii Europene şi nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de către Comisia Europeană’, informa MAI printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Joi, urmează să se reunească, în şedinţă, Consiliul Suprem de Apărare a Tării.