170px-WinehouseLAAmy Jade Winehouse (n. 14 septembrie 1983 – d. 23 iulie 2011) a fost o cantăreață engleză evreică recunoscută pentru vocea sa gravă, specifică contraltelor. A abordat diferite stiluri muzicale: rhythm and blues, soul și jazz-ul anilor 1960. Winehouse a debutat discografic în anul 2003, când a lansat albumul Frank; discul a primit recenzii favorabile din partea criticilor de specialitate și a fost nominalizat la premiul Mercury.

Cel de-al doilea album de studio al interpretei, intitulat Back to Black, a fost lansat în octombrie 2006. Discul s-a plasat pe cele mai înalte poziții în clasamentele internaționale, primind multiple discuri de platină. A fost comercializat în peste zece milioane de exemplare și a ajutat-o pe Amy Winehouse să devină prima cântăreață engleză care a câștigat cinci premii Grammy. Stilul ei muzical a influențat puternic interpretele britanice care au debutat la finele anilor 2000.

Amy_Winehouse_f4962007_cropÎn ciuda unei cariere muzicale prolifice, viața privată a cântăreței a fost adesea comentată negativ de ziarele de scandal din întreaga lume din cauzaconsumului excesiv de droguri și alcool, dar și a unei căsnicii controversate cu asistentul de producție video Blake Fielder-Civil (2007–2009).Amy Winehouse a decedat pe 23 iulie 2011 în locuința sa din Londra,cauza decesului fiind consumul excesiv de alcool.

-...(FILES) In this June 22, 2007 file picture, British pop singer Amy Winehouse performs at the Glastonbury music festival, in Pilton, Somerset, in south-west England.Troubled British singer Amy Winehouse has been found dead at her flat in north London, media reports said on July 23, 2011. She was 27 years old. The soul singer fought long battles against drink and drug addiction.   AFP PHOTO / CARL DE SOUZA (Photo credit should read CARL DE SOUZA/AFP/Getty Images)

Succesul internațional înregistrat de Amy Winehouse i-a determinat pe directorii caselor de discuri să caute cântărețe de muzică soul asemănătoare acesteia. Primele soliste influențate de Winehouse care s-au bucurat de succes comercial au fost Adele, Duffy, Gabriella Cilmi și Paloma Faith.