Cazurile de poliomielită din Ucraina, ţară cu o rată foarte scazută a vaccinării, sunt îngrijorătoare, a declarat la Bucureşti comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Acestea au apărut în apropierea graniţei cu România, o regiune unde acoperirea vaccinală este redusă şi de partea românească a frontierei.

„Poliomielita este în Ucraina. Este suficient ca doar câteva persoane să trecă graniţa. Trebuie să nu uităm că nivelul de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzut. Există acţiuni împotriva vaccinării şi nu ştiu care este scopul acestui joc nebunesc. Trebuie să aveţi grijă!”,

a avertizat comisarul european Vytenis Andriukaitis.

Înaltul oficial european a adăugat că aceste acţiuni care creează anumite teorii şi conspiraţii care se opun vaccinării sunt împotriva ştiinţei şi nejustificate

Comisarul european pentru sănătate l-a încurajat pe ministrul român al Sănătăţii să ia în calcul măsuri adecvate prin care să se asigure că toţi copiii sunt vaccinaţi împotriva bolilor care pot fi prevenite.

Afirmaţiile sale vin în contextul intenţiei autorităţilor române de a condiţiona înscrierea copiilor în şcolile de stat de vaccinarea contra anumitor boli ale copilăriei.

Centrul European pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor a precizat că există riscul ca virusul să ajungă şi în Uniunea Europeană prin persoane recent infectate în Ucraina, dar posibilitatea apariţiei de cazuri de paralizie poliomielitică în Europa este scăzută datorită numărului important de europeni vaccinaţi şi, consecutiv, protejaţi în faţa bolii.