Circa 5 mii de agricultori europeni, in special din Belgia, Franta si Germania, si-au propus sa atraga atentia ministrilor europeni de resort asupra situatiei dificile in care se afla.

Manifestarile de protest au debutat joi cand mii de agricultori francezi au intrat pe strazile Parisului cu 1500 de tractoare iar astazi se asteapta ca tractoarele sa ia cu asalt capitala Uniunii europene.

Embargoul rusesc asupra produselor agricole din spatiul comunitar, urmare a sanctiunilor luate de Uniunea europeana fata de Moscova dupa criza din Ucraina, are consecinte dramatice asupra pietei avand in vedere faptul ca Rusia era destinatia a circa 1o la suta din exporturile agricole ale Uniunii.

In plus piata laptelui sufera din cauza unei supraproductii la nivel mondial, situatie care s-a dezechilibrat si mai mult dupa eliminarea cotelor de lapte in spatiul comunitar la 31 martie anul acesta.

Tocmai aceasta este tinta reuniunii consiliului european de astazi, sa gaseasca un raspuns la problemele producatorilor, dupa cum declara recent comisarul pentru agricultura, Phil Hogan

“Am monitorizat indeaproape in ultimele saptamani evolutia preturilor, a exporturilor si a dificultattilor din diverse sectoare si cred ca suntem de acord cu totii ca exista dificultati mai ales in ceea ce priveste pieta laptelui si a carnii de porc. Lucrez impreuna cu colegii mei la o analiza a pietei pentru a pregati un raspuns complet pentru situatia actuala care il vgoi prezenta Consiliului si Parlamentului european pe 7 si 8 septembrie”