Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la creditare şi la depozit să rămână nemodificate.

Banca Centrală Europeană a redus estimările privind creşterea economică şi rata inflaţiei în zona euro, iar preşedintele Mario Draghi, a avertizat că inflaţia în zona euro ar putea coborî, temporar, în zona negativă, în cursul următoarelor luni.

De asemenea, BCE a decis să lase nemodificată dobânda de bază la nivelul minim record de 0,05%, precizând că şansele ratării ţintei de inflaţie pe termen mediu au crescut ca urmare a scăderii preţului petrolului, încetinirii creşterii economiei chineze şi a altor pieţe emergente, precum şi a aprecierii monedei euro.

Riscurile la adresa perspectivelor de creştere a preţurilor au apărut recent a subliniat Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale:

“Politica monetară este axată pe menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, iar acest lucru contribuie la susţinerea activităţii economice. Cu toate acestea, în scopul de a culege toate beneficiile de la măsurile noastre de politică monetară, şi alte domenii de politică trebuie să contribuie în mod decisiv.”

Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început în luna martie să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intenţionează să deruleze acest program până în luna septembrie 2016 sau până când rata anuală a inflaţiei va reveni în apropierea obiectivului ţintă de 2%.